689 zwerfkatten gevangen in 2021 door Dierenasiel Leiestreek

Kortrijk/Zwevegem- In 2021 ving het dierenasiel Leiestreek 689 zwerfkatten in de regio. Op Kortrijks grondgebied ging het om 169 gevangen zwerfkatten. 53 van hen, zo’n 30%, overleefden het helaas niet. De helft hiervan waren kittens die van bij de start van hun jonge leven geen kans hadden.

De stad Kortrijk start nog maar eens met een sensibiliseringscampagne in samenwerking met het dierenasiel en de Politiezone Vlas. Want het aantal zwerfkatten blijft groeien. Met overlast voor de inwoners als gevolg én heel wat leed voor de katten zelf .

Adoptie zwerfkatten is geen optie

Zwerfkatten zijn gedumpte katten of een nageslacht van gedumpte katten. Ze overleven dikwijls in erbarmelijke omstandigheden die gepaard gaan met ondervoeding, koude, ziekte en vijandigheid van mensen. Het risico op vergiftiging is ook groot. Zwerfkatten zijn hun wilde bestaan gewoon. Ze leven korter dan huiskatten en raken moeilijk gewend aan mensen. Adoptie is dus geen optie.

Steriliseren en castreren is de boodschap

Steriliseren of castreren zijn de oplossing om zwerfkatten te voorkomen. “Als die ingreep niet gebeurd, breidt de populatie razendsnel uit. Eén kat kan zorgen voor 36 nakomelingen in 16 maanden tijd. Het belang om huiskatten te castreren of steriliseren is duidelijk. Dat geld ook voor jonge kittens vooraleer ze een nieuwe eigenaar krijgen”, vertelt Nele Vandenbulcke van het Dierenasiel Leiestreek.

Meldingen in Kortrijk via 1701

Als je een zwerfkat opmerkt in de buurt, meld je dit best direct via het gratis nummer 1701. Een medewerker van het dierenasiel neemt contact op en vangt de zwerfkat. Daarna wordt een dierenarts ingeschakeld om het dier te steriliseren of castreren. De dieren worden ook getest op ziekten en krijgen een knipje in het linkeroor. “Deze bewustmakingscampagne loopt tijdens de zogenaamde kattenmaanden en wordt het hele jaar door aangehouden. Inwoners sensibiliseren blijft nodig. Meldingen kunnen via het nummer 1701”, zegt schepen van Dierenwelzijn in Kortrijk, Bert Herrewyn (Vooruit-sp.a). Het dierenasiel verzorgt het sterilisatieproject ook voor de steden Harelbeke en Waregem en de gemeenten Kuurne, Lendelede, Zwevegem, Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Wielsbeke.

Schepen Bert Herrewyn en Nele Vandenbulcke: “Er zijn te veel zwerfkatten!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *