Archeologen stoten op stukje oorlogsverleden in Heule-Watermolen

Het Vlaams Erfgoedcentrum uit Geel bracht tijdens de opgravingen langs de Bozestraat een stukje oorlogsverleden aan het licht. Gisteren identificeerde Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, een ontstekingsmechanisme dat woensdag is opgegraven. “Het blijkt om een Duits type te gaan dat dateert uit de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Bernt Belis, de verantwoordelijke voor de opgravingen.

In 1917 lag tussen Heule-Watermolen en de Warande, evenwijdig met de Heulebeek, een groot Duits vliegveld. De Duitse bezetterrs bouwden vliegtuighangars aan beide uitersten van de Kouter. Een aantal hangars stonden waar nu Lucardi actief is, een ander deel van de hangars ongeveer waar nu de Waterhoek ligt. Het vliegveld werd ingericht in 1917 en bleef actief tot het einde van de oorlog. Aan de overkant van de Bozestraat sloeg de Jagdstaffel (JASTA 10) letterlijk haar tenten op  tussen mei en juli 1917. Het esdkader gevechtsvliegtuigen was een onderdeel van de Jagdgeschwader van de Rode Baron, Manfred von Richthofen. De Jasta’s gebruikten tenten om de vliegtuigen te stallen. Wanneer de standplaats werd ontdekt door de vijanden, was het een koud kunstje om ze te verhuizen naar een andere locatie. Lang hebben de tenten er niet gestaan, tegen de herfst van 1917 werd de Jasta 10 al naar een andere locatie overgebracht.

Luchtfoto (juli 1917) waar de tenten van JASTA 10 duidelijk te zien zijn. Aan de overkant van de Bozestraat lagen de loodsen van het vliegveld. Links ter hoogte van Lucardi en rechts ter hoogte van de Waterhoek. (foto uit beeldarchief van het Koninklijk Legermuseum)

Het Duitse ontstekingsmechanisme dat woensdag werd opgegraven, lag op enkele 10-tallen meter van de huidige Blauwpoort. Het mechanisme lag naast een inslagput van een obus. Zo’n 100 jaar geleden stonden hier de tenten van de JASTA 10.  Het valt voorlopig moeilijk te rijmen: een ingeslagen Duitse obus aan de rand van hun eigen Jagdstaffel. Terwijl Heule in Etappengebiet lag, meer dan 20 km verwijderd van de loopgraven. Mogelijk gaat het om een verdwaalde obus.

Vandaag gaan de archeologen van de Vlaamse Erfgoedcel uit Geel weer aan het werk. Normaal de laatste dag van de opgravingen. Toch benieuwd wat ze dan naar boven zullen halen.

5 reacties op “Archeologen stoten op stukje oorlogsverleden in Heule-Watermolen”

  1. educatieve en ongevaarlijke vondsten kunnen altijd een plaatsje vinden in het luchtvaartmuseum op de luchthaven van Wevelgem,
    oorspronkelijk Flugplatz Bissegem en een tijdsgenoot en dichte buur van de vliegvelden op Heule Watermolen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *