België krijgt 15 nieuwe detentiehuizen

RUISELEDE- Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bracht een werkbezoek aan het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede. “Een penitentiair centrum dat mij inspireert voor het plan om een reeks detentiehuizen op te richten in België, nog tijdens deze legislatuur”, aldus de minister. “We zullen uiteindelijk afklokken op 15 detentiehuizen, verspreid over het land, waar straffen uitgezeten kunnen worden van minder dan drie jaar.”

Dententiehuizen zijn instellingen waar op kleinere schaal mensen met korte straffen (maximum 3 jaar) en een laag veiligheidsrisico hun straf uitzitten. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak, recidive aanzienlijk vermindert. De eerste van de 15 detentiehuizen wordt nog dit jaar gerealiseerd in Vlaanderen. De oprichting van de detentiehuizen moet helpen om de verwachte toename in gevangenispopulatie op te vangen wanneer vanaf 1 december 2021 ook korte straffen onder 3 jaar uitgevoerd worden. Naast de nieuwe detentiehuizen komen er ook twee klassieke penitentiaire instellingen bij, één in Haren en één in Dendermonde tegen eind 2022

België kent meer dan 10.000 gevangenen die een enorme druk zetten op de bestaande gevangenissen en soms in erbarmelijke omstandigheden leven in hun cel. De capaciteit van de klassieke gevangenissen zijn ontoereikend, de gebouwen zijn voor een groot deel verouderd. 99 procent van de gedetineerden in onze gevangenissen komt ooit terug vrij, maar de recidive ligt zeer hoog. In Ruiselede, waar er een vrijer regime is dan in de klassieke gevangenissen, zit men voor bepaalde groepen gedetineerden onder de 50%.

Het regime in Ruiselede, waar zo’n 60 gedetineerden verblijven die er de laatste twee jaar van een langere celstraf uitzitten,  benadert zeer dicht dat van de detentiehuizen.  Dat zijn kleinere gevangenissen met een betere begeleiding van en meer vrijheid voor de gevangenen. “Ik heb beide regimes meegemaakt. Een jarenlang verblijf in de gevangenis van Brugge en nu hier in het PLC in Ruiselede”, getuigt een gedetineerde in het PLC Ruiselede die hoopt eind 2021 vrij te komen. “Hier in Ruiselede leven we meer in groep, is er meer begeleiding en een grotere vrijheid. De ideale situatie om je grondig voor te bereiden op een terugkeer naar de maatschappij en een groot verschil met Brugge. Daar stap je van de ene op de andere dag de wijde wereld in, nadat je jarenlang eenzaam opgesloten zit in een kleine cel. Dat is vragen om problemen.”

Typisch voor Ruiselede zijn ook de re-entrywoningen die zijn verbonden aan het PLC. Dat zijn woningen waar gedetineerden zich stap voor stap kunnen voorbereiden om hun leven na de gevangenis, met de nodige begeleiding en een stuk verantwoordelijkheid die bij de gedetineerde zit tijdens zijn verblijf in en re-entrywoningen. Het gaat om een overgangswoning zonder strikt gevangenisregime en zonder cipiers, maar wel verbonden aan de penitentiaire inrichting.  (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *