BK Boomklimmen (11-12 juni) voor boomverzorgers in Heldenpark

Eeklo- Vandaag houdt de Belgian Arborist Association (BAAS) de preselecties van het Belgische kampioenschap voor boomverzorgers in het Heldenpark in Eeklo. 48 deelnemers leggen elk 5 proeven af, morgen vindt de finale plaats met 5 mannelijke en 3 vrouwelijke boomverzorgers. “Spektakel is verzekerd”, zegt woordvoerder van de organisatie Eddy Pauwels. “Bij de masters zullen de kijkers beseffen dat zelfs Tarzan een amateur is in vergelijking met sommige van onze deelnemers.”

Het is de 25ste editie van het BK Boomklimmen voor boomverzorgers georganiseerd door de BAAS. Eddy Pauwels, een boomverzorger uit Nevele, kwam op de proppen met het Heldenpark in Eeklo als locatie. “Elk jaar houden we het kampioenschap afwisselend in een andere provincie, en deze keer was Oost-Vlaanderen aan de beurt. Het Heldenpark is een ideale locatie. Een mooi verzorgd, ruim park met genoeg bomen om onze verschillende proeven te organiseren. Maar ook met voldoende ruimte voor onze standjes en de optredens die we vanavond organiseren.”

5 proeven in de preselecties

Verspreid  over het park moeten alle deelnemers 5 verschillende proeven afleggen tijdens de preselecties. Bij de speedclimb moeten deelnemers zo snel mogelijk een boom in klimmen zonder hulpmiddelen. Tijdens de workclimb  legt de deelnemer verschillende proeven af in eenzelfde boom. Een slachtoffer moet uit een boom gehaald worden tijdens de rescue. De throwline test de behendigheid om de klimtouwen in een boom te gooien. De ascent event is een proef waarbij je zo snel mogelijk via een touw naar de top van een boom klimt. “Alle deelnemers moeten de 5 proeven afleggen. Eigenlijk zijn het simulaties van handelingen die een boomverzorger dagdagelijks toepast. De 8 beste deelnemers, 5 mannen en 3 vrouwen, nemen zondag deel aan de finale.”

Boomverzorgers, geen boomchirurgen

België telt ondertussen enkele honderden boomverzorgers die vooral preventief te werk gaan om de gezondheid van onze bomen te vrijwaren. “Vroeger sprak men van boomchirurgen, maar dat is een term die we eigenlijk niet meer gebruiken. Zij traden vooral op als er een probleem was met een boom, ook de methoden verschillen”, zegt Eddy Pauwels. “Vroeger gebruikte men zelfs beton om een zieke boom te genezen, dat zijn praktijken die we nu niet meer toepassen.”

Eddy Pauwels, woordvoerder voor BAAS
European Tree Worker

Iedereen kan zich uitgeven als boomverzorger, maar het spreekt voor zichzelf dat je over bepaalde atletische kwaliteiten moet beschikken en ook best niet te veel overgewicht meesleurt. “De meeste boomverzorgers hebben een ETW-certificaat. Opdrachtgevers eisen ook meer en meer zo’n diploma. De opleiding is ontwikkeld met een Europees erkend examen. Een European Tree Worker (ETW) is in staat om alle werkzaamheden uit te voeren die je onder de knie moet hebben als boomverzorger. Dat gaat van het planten van een boom tot het weghalen”, zegt Eddy Pauwels. “Zo’n standaard komt onze sector alleen maar ten goede.”

Zondag finaledag

Iedereen kan een kijkje komen nemen in het Heldenpark. Vandaag houden we de preselecties , morgen moeten de 8 finalisten de masterproef afleggen. Rond 18u zijn de winnaars bekend. Wanneer je interesse hebt kan je alle informatie naslaan op de website van het BK Boomklimmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *