Bloedserieuscampagne: “Die bloedzak daar krijg ik de rillingen van!”

Kortrijk- Het Rode Kruis wil met de Bloedserieuscampagne 5.000 bloeddonaties inzamelen op de studentencampussen in Vlaanderen. Maar niet alle studenten zijn overtuigd. “Mijn vriendin vertelde over de zak die naast haar hing en die zich vulde met haar eigen bloed. Ik krijg er nu al de rillingen van”, zegt de 19-jarige Renée, studente sociaal-sultureel Werk. “Ik twijfel nog steeds of ik het vandaag zal doen”.

Renée is één van de 220 studenten die het Rode Kruis probeert te overtuigen om toch bloeddonor te worden. “Vandaag in de Vives en donderdag in de Kulak”, vertelt Jan Poté van het Rode Kruis. “Vorig jaar werd 248.000 keer bloed gedoneerd in Vlaanderen, 10.000 daarvan door studenten. Dit jaar mikken we met onze actie op een stijging met 10% van dat aantal. En ja, ik begrijp de reactie van Renée, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig.”

Waarom niet?

In het Forum van de Vives, waar het Rode Kruis de ligbedden had opgesteld voor de bloeddonors, stonden heel wat jongeren die voor de eerste keer deelnamen. “Ik zat hier eigenlijk gewoon een broodje te eten toen iemand me vroeg of ik me wou aanmelden. ‘Waarom niet?’, dacht ik bij mezelf. Het is een impulsieve beslissing, maar ik ben me ook bewust van de noodzaak”, vertelt Famke, studente digital management. “Ik ben wel wat zenuwachtig. En die naalden! Ik zal er nooit echt grote fan van worden.” Nona (29) is wel overtuigd. “Ik ben zelf verpleegkundige en ik heb ook al dikwijls bloed moeten afnemen, dus ik weet hoe het in zijn werk gaat. Angst is nergens voor nodig.  Ik sta hier nu pas voor de eerste keer omdat ik jaren kampte met gezondheidsproblemen en medicatie nam. Maar nu is er geen bezwaar meer.  Het is een zeer bewuste beslissing.  Een paar mensen in mijn familie zijn onlangs geopereerd en dan besef je waarom die bloeddonaties nodig zijn.”  

125.000 liter bloed

Jaarlijks wordt zo’n 125.000 liter bloed verzameld door het Rode Kruis, één donor geeft bij elke beurt gemiddeld iets minder dan een halve liter bloed. Daarnaast wordt ook 149.000 keer bloedplasma gegeven. “Deze aantallen dekken de jaarlijkse vraag”, weet Jan Poté. “Maar tegelijk merken we ook dat de grootste uitval van donoren zich situeert in de leeftijdsklasse van 24 tot 35 jaar. Hoe meer jongeren er nu dus aan beginnen, hoe beter de nodige bloeddonaties in de toekomst zijn verzekerd.” (BDW)

Bert (19), student en bloeddonor, probeert ook Renée over de streep te trekken om bloed te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *