Buurtcomité overweegt juridische stappen tegen komst detentiehuis

KORTRIJK- Het Buurtcomité van Hoog Kortrijk onderzoekt of ze juridische stappen kunnen zetten tegen de komst van het detentiehuis. Ze voelen zich onheus behandeld. “Het succes van een detentiehuis hangt samen met de wijze waarop open en transparant gecommuniceerd wordt met alle burgers in de omgeving”, zegt Jean-Marie Laverge, woordvoerder van het buurtcomité. “Maar de aankondiging van het voldongen feit dat het detentiehuis in september zal openen, was voor ons een totale verrassing. Geen inspraak, geen voorafgaande informatie. Bovendien beantwoorde het ministerie van Justitie nooit onze aangetekende brieven met vragen over het project.”

In november 2021 overhandigde de buurt van Hoog Kortrijk een petitie aan het stadsbestuur en de ex-burgemeester van de stad, huidig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. De petitie werd droeg handtekeningen van 800 omwonenden. Een duidelijk signaal dat de buurt niet opgezet was met de plannen om een detentiehuis te plannen in een residentiële wijk met ook een aantal scholen in de buurt. Vooral het ambulante karakter van het detentiehuis, waarbij gedetineerden onder bepaalde voorwaarden, vrij en zonder begeleiding, op stap mogen, doet het buurtcomité vragen stellen.

Lichtzinnige beslissing

“Een lichtzinnigheid in het kwadraat, zeker in een buurt die zich verzet tegen zo’n detentiehuis. De vrijgeleide voor de gedetineerden en het vrijheidsgevoel van criminele gevangenen primeert op het veiligheidsgevoel van de buurt”, aldus het buurtcomité. Bovenop neemt men de communicatie rond het project op de korrel . “De minister zou persoonlijk instaan voor de inspraak en de veiligheid in de buurt. Er zou ook een ‘Meldpunt’ komen waar mensen met vragen of opmerkingen terecht kunnen. Maar dat realiseerde men ook niet.”

Juridische stappen?

Het buurtcomité overlegt nu met een aantal juristen over mogelijke stappen. De komst van het detentiehuis verstoort volgens het evenwicht van een hele residentiële en onderwijsgerichte buurt. “We wijzen er op dat op 300 meter van het detentiehuis een kleuter- en tienerschool ligt. De directie ontvangt al wekenlang tientallen reacties van verontruste ouders ontvangt”, zegt Jean-Marie Laverge. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *