Kortrijk krijgt er meer dan 1300 studentenkoten bij. Maar dat is nog niet genoeg!

Het moratorium op studentenkoten wordt nog eens 8 maanden in de koelkast geschoven. Het is de tweede verlenging die nu geldt tot februari 2022. En dat is broodnodig volgens het Kortrijkse stadsbestuur want het aantal studenten in Kortrijk blijft toenemen.

De laatste 6  jaar groeide het studentenaantal met 48 %, veel meer dan eerst was voorspeld. En een stijging die zal blijven aanhouden, als je de voorspelde demografische evoluties voor Vlaanderen erbij neemt. Tussen 2020 en 2030 verwacht men 22% meer jongeren tussen 18 en 20 jaar. “Gebaseerd op deze cijfers tellen we in Kortrijk in 2030 zo’n 19.000 studenten (18.875). En hebben we zeker 4719 studentenkamers nodig, als je weet dat 1 op 4 studenten op kot willen”, zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester).

Studenten zijn meer luxe gewend

In 2013 werd een moratorium op de bouw van koten ingesteld om wildgroei te voorkomen. Maar de laatste jaren is de situatie veranderd. Er zijn net meer koten nodig, en vooral van een zeker kwalitatief niveau. “Want studenten zijn ook meer luxe gewend in vergelijking met 20 jaar geleden”, klinkt het bij de verschillende studentenvoorzieningen in het hoger onderwijs.

Nog eens 800 kamers nodig

Sinds de opheffing van het moratorium in 2020  zijn er 892 studentenkamers vergund, de vergunning van 427 kamers is in behandeling. Samen met de 2586 reeds bestaande kamers, maakt dit een totaal van 3905 studentenkamers. “Er is dus nog een kloof van meer dan 800 kamers als men in 2030 een comfortabel aanbod wil aanbieden”, meent de stad Kortrijk.

Mastodontgebouwen niet op maat van Kortrijk

Niet iedereen schaart zich achter die visie. “Ik heb de indruk dat we blind aan het varen zijn wat die studentenkoten betreft”, klink het bij de CD&V-oppositie. Vlaams Belang was tegen een verlenging. “We zouden beter inzetten op kleinere koten in deze compacte stad. Waar is de tijd van de kotmadams? De vergunning gaan veelal naar mastodontgebouwen. Kleinschaligere opties passen misschien beter passen bij de schaal van deze stad. Vooral de grote projectontwikkelaars lijken te profiteren van deze situatie”, vindt Wouter Vermeersch (VB). Het moratorium op nieuwe studentenkoten duurt 8 maanden langer na de beslissing van de gemeenteraad. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *