Kortrijk lanceert consumptieparken- Ondergronds parkeren wordt gratis als je 75€ consumeert in de binnenstad.

Shoppers krijgen vanaf 12 mei hun parking terugbetaald als ze minstens 75 € hebben gespendeerd bij de middenstanders in de Kortrijkse binnenstad. Met deze lanceringscampagne wil de stad Kortrijk samen met het Handelsdistrict het shoppen in de stad stimuleren. “We zijn de eerste stad in Vlaanderen die het consumptieparkeren lanceert”, zegt schepen van Ondernemen en Middenstand Wouter Allijns (Team Burgemeester).

Hoe meer handelaars instappen, hoe beter voor consument

De actie loopt vanaf donderdag 12 mei maar er zijn wel enkele voorwaarden. Het parkeergeld wordt volledige terugbetaald als je minstens 75€ besteedt bij één of meer deelnemende handelaars en de actie duurt zolang het budget (16.000 euro) reikt. Na de lanceringsactie zullen de deelnemende handelaars zelf een deel van de parking terugbetalen aan hun klanten. Op dit moment zijn er al zo’n 50 deelnemende handelaars. Hoe meer van de 200 handelaars in de binnenstad instappen, hoe sterker het verhaal.

Belangrijke geste

Bart Buyze is zaakvoerder van Izy Coffee, een zaak die zich voorstelt als de Vlaamse Starbucks. “Alle acties zijn goed om volk naar de binnenstad te lokken, het terugbetalen van parkeergeld is er daar één van”, zegt Buyse. “Na de lanceringsactie zal ik 2% van het besteedde geld terugbetalen. Het is misschien een klein deeltje van wat je besteed, maar het is wel een belangrijke geste. En eigenlijk is het een onderdeel van het grotere verhaal in de Kortrijkse binnenstad. Gecombineerd met andere aankopen, krijg je dan toch een substantieel deel van je parkeergeld terugbetaald.

Kortrijk blijft fietsstad

De regeling geldt enkel als je ondergronds parkeert of achter een slagboom. “Kortrijk blijft een fietsstad, later volgt overigens ook een actie om die shoppers naar Kortrijk te lokken. Bedoeling blijft wel om het straatparkeren af te raden”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (Vooruit). Het lijkt een ingewikkelde operatie, maar dat is het met de app van Swave, een Kortrijkse start-up, niet echt. “Via de Swave app die je bancontactkaart zoveel mogelijk gebruikt als spaarkaart. “Je moet enkel betalen met je bankkaart, bank-app of Payconiq en het parkeergeld dat je te goed hebt wordt de volgende dag automatisch terugbetaald”, zegt Jensey Provoost van Swave. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *