Kortrijks detentiehuis opent pas na zomervakantie, maar detentiehuis ‘Lichtendal bis’ ligt ook op tafel!

Het Kortrijkse detentiehuis in het voormalige WZC Lichtendal gaat ten vroegste in september 2022 open. Het is het rechtstreeks gevolg van een beslissing van de federale regering. De uitvoering van korte straffen in het kader van de Wet Externe Rechtspositie (WERP) start nu pas vanaf 1 september 2022. Het betekent een tweede uitstel voor het dossier Lichtendal. Eind vorig jaar verschoof de opening al van begin 2022 naar juni 2022. Ondertussen ligt ook een tweede, kleiner detentiehuis op tafel (eventueel voor vrouwelijke kortgedetineerden) op dezelfde locatie aan de Etienne Sabbelaan.

De recente aankoop van 8 bijkomende panden in België die moeten dienen als detentiehuis heeft veel te maken met het uitstel. “Voor die 8 bijkomende panden, houden we rekening met de wettelijke verplichtingen voor de aankoop, vergunningsaanvraag en renovatiewerken. En dat neemt tijd in beslag. Daarom stemmen we het WERP beter af op de beschikbare capaciteit die er waarschijnlijk maar vanaf september zal zijn”, schrijft FOD Justitie in een recent persbericht. De uitvoering van de korte straffen tot 3 jaar cel, wordt pas vanaf september gefaseerd ingevoerd .  Het kan moeilijk anders, want een deel van de vastgelegde panden is pas klaar in 2023.  

Hobbelig parcours voor Lichtendal

Lichtendal zou tegen september de deuren openen, maar een huurcontract is er nog niet. Laat staan dat de inrichtingswerken al zijn begonnen. “De Regie der Gebouwen overlegt nog met de stad en het OCMW van Kortrijk over de huurovereenkomst voor de site WZC Lichtendal. De bedoeling is om binnen een aantal weken het ontwerp van huurovereenkomst voor te leggen aan de federale ministerraad”, deelde de Regie der Gebouwen mee. “Ondertussen bereidt de Regie der Gebouwen in samenspraak met de FOD Justitie de werken voor. Na het afsluiten van de huurovereenkomst zullen ze direct worden uitgevoerd.”

Inrichtingswerken aan Lichtendal moeten nog starten.
Tweede kleiner detentiehuis in Kortrijk?

Oorspronkelijk wou federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zo snel mogelijk starten met het eerste detentiehuis van Vlaanderen. Maar die optie bleek niet realistisch. Lichtendal wordt een tijdelijk detentiehuis dat wordt gehuurd, in tegenstelling tot de meeste andere detentiehuizen. De eigenaar, het OCMW van Kortrijk,  wil  5000m2 in zijn geheel verhuren aan de Regie der Gebouwen. Zo’n 1600 m2 wordt op dit moment ingenomen door Home Bethanie. Dat huurconctract voor het opvanghuis voor jongeren stopt eind 2022. Home Bethanie keert dan terug naar hun pand in de Zandstraat dat op dit moment wordt gerenoveerd. 1600m2 op de huurmarkt brengen in een gebouw dat vlak naast een detentiehuis ligt, is volgens het OCMW geen haalbare kaart.  Maar een detentiehuis bis in Lichtendal behoort wel tot de mogelijkheden.

OCMW Kortrijk wil het hele Lichtendalcomplex verhuren, niet slechts en deel.
77 in plaats van 57 gedetineerden

Om het hele complex optimaal te gebruiken denkt men nu aan een tweede, tijdelijk detentiehuis. Maximum 20 kortgestraften die plaats krijgen in de lokalen na het vertrek van Home Bethanie. Het zou het aantal beschikbare plaatsen in Lichtendal op 77 brengen in plaats van de oorspronkelijke 57. Hoe en wanneer wordt de komende weken beslist. Eén zaak staat vast: Lichtendal is een eindig verhaal. In 2027 neemt de KULAK het complex Lichtendal over. Het wordt dan toegevoegd aan de universitaire campus aan de Etienne Sabbelaan.

Lichtendal bis, een kleiner detentiehuis vanaf 2023, licht op tafel.
Geld en vertrouwen

Met 77 plaatsen op de site Lichtendal, verdeeld over een groot en een klein detentiehuis, zou Kortrijk meer dan  10 % van de beoogde 720 plaatsen voor kortgedetineerden in België voor haar rekening nemen. Vorig jaar werd zo’n 91,5 miljoen euro vastgelegd door de federale regering voor de aankoop en inrichting van Belgische 15 detentiehuizen. Het vertrouwen voor de hele operatie blijft groot bij de federale overheid. “We maken zo een eind aan de straffeloosheid en de overbevolking in de gevangenissen. Ervaring uit het buitenland leert dat detentiehuizen niet voor extra overlast zorgen. Het gaat om gesloten instellingen waar gedetineerden niet zomaar binnen en buiten mogen. Bovendien worden enkel gedetineerden opgesloten met een laag veiligheidsrisico. Velen van hen lopen nu ongestraft en vrij rond op straat”, zo klinkt het op het kabinet van Van Quickenborne. (BDW)

1 reactie op “Kortrijks detentiehuis opent pas na zomervakantie, maar detentiehuis ‘Lichtendal bis’ ligt ook op tafel!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *