Kortrijkse Uitzicht blijft snelst groeiend crematorium in België

Het crematorium Uitzicht in Kortrijk is 10 jaar in bedrijf en bleek de voorbije 5 jaar het snelst groeiende crematorium in België (+46%). Op dit moment heeft Uitzicht zowat haar plafond bereikt. “De laatste omgevingsvergunning staat 4800 crematies per jaar toe, vorig jaar klokte men in Kortrijk af op 4708 crematies”, zegt directeur Jan Sabbe. Uitzicht staat in voor 6% van het totaal aantal crematies uitgevoerd in de 21 Belgische crematoria.

Uitzicht bedient vooral de 22 gemeenten van Zuid- en Midden-West-Vlaanderen. In totaal werden de voorbije 10 jaar 34.595 crematies uitgevoerd, gemiddeld 15 per dag. Daarnaast werden 4817 uitvaartdiensten verzorgd door het personeel (op dit moment 13 personeelsleden). “In de Kortrijkse regio is het aandeel crematies na een overlijden de voorbije tien jaar gestegen van 35 naar 75%. Op dit moment heeft Uitzicht wel haar plafond bereikt. De laatste omgevingsvergunning staat 4800 crematies per jaar toe, vorig jaar klokte men af in Kortrijk op 4708 crematies”, aldus Jan Sabbe.

1 van de 3

Uitzicht is één van de drie crematoria in West-Vlaanderen. Brugge blijft de grootste met een ‘marktaandeel’ van 46%, Kortrijk neemt 41% voor haar rekening en het pas opgericht Oostende zo’n 13%. In totaal werd door de intercommunale Psilon 11,2 miljoen € geïnvesteerd in de gebouwen en installaties. De jaaromzet bedraagt gemiddeld 2,2 miljoen €.

Restwarmte

In de toekomst wordt duurzaamheid een belangrijk thema. Er zal nog strakker en efficiënter gepland worden om het brandstofverbruik binnen de perken te houden. “Daarnaast zal de restwarme buitenhuis uitbesteed worden via een warmtenet. Dat doen we als enig crematorium in Vlaanderen”, vertelt Jan Sabbe. Kulak start normaal gezien in 2022 met de aanleg van een warmtenet waardoor de restwarmte van het creatorium 400m verder wordt geleid en kan gebruikt worden voor de opwarming van de universiteitsgebouwen.

Goede doelen

En nog een meer luguber detail: de voorbije toen jaar schonk het crematorium zo’n 230.000 € aan goede doelen. Luguber omdat deze som het resultaat is van de recuperatie van metalen die in de verbrande lichamen zit. “Het gaat om composietmetalen en edele metalen die achterblijven na de verbranding van lichamen. Een Nederlands bedrijf recupereert die metalen en verkoopt die achteraf. 80% van de verkoopwaarde keert terug naar Uitzicht”, weet Sabbe. “Dat geld wordt geschonken aan goede doelen zoals het Kinderkankerfonds.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *