MORS- Krimi-sausje over historische roman

Ingelmunster- Rob Kindt (°1954) schreef een nieuw boek over de geschiedenis van Ingelmunster. Het gaat over gravin Jacqueline d’Ailly en haar dochter hertogin Isabeau de Clèves. Zij verbleven tussen 1450 en 1470 op het kasteel van Ingelmunster . “Noem het gerust een Bourgondische kroniek die de lezers door het Europa van de 15de eeuw leidt”, zegt Rob Kindt. “Je maakt kennis met het dagelijkse leven van een Bourgondische adellijke familie. Jean d’Etampes was de stiefzoon van Filips de Goede, de toenmalige hertog van Bourgondië. Als echtgenoot van gravin Jacqueline d’Ailly, is hij een andere belangrijke spilfiguur in het verhaal.”

Dood speelt belangrijke rol

Kindt schreef eerder ‘De Zeis van de Duits’ schreef, een boek over de Duitse bezetting van Ingelmunster in de Eerste Wereldoorlog. Met zijn tweede boek levert hij naast een historische verhaal ook een echte krimi af. ‘MORS’, de titel van het boek, is het Latijnse woord voor dood. “De dood speelt een belangrijke rol in het boek. Drie moorden leiden tot de val van de adellijke familie uit Ingelmunster”, vertelt Kindt. “Jarenlang maakten ze grote sier aan het Bourgondische hof, het maakt hun ondergang alleen maar dramatischer. Het ‘rise and fall’-thema is een universeel gegeven in de literatuur maar ook in de werkelijkheid. Denk maar aan wielrenner Frank Vandenbroucke of popsterren zoals Jim Morisson en Jimi Hendrickx. Het maakt het verhaal alleen maar menselijker.”

Rob Kindt (1954) schreef een historische roman met een krimi-sausje over een adellijke familie uit Ingelmunster.
Ruim interview met Rob Kindt over ‘MORS. Bourgondische kroniek’.
Alledaagse leven aan Bourgondisch hof

‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo kende de voorbije jaren een weergaloos succes. Maar Rob Kindt wil zijn boek niet vergelijken met de Vlaamse succesauteur. “Het is een heel ander opzet, MORS graaft in de motivaties en de persoonlijkheid van de personages. Het combineert een historische en psychologische roman met de eisen van het krimi-genre”, zegt Rob Kindt. In het boek zijn talloze geschiedkundige data en gegevens verwerkt over de alledaagse dingen aan het Bourgondische hof. “Informatie over kledij, maaltijden, de opvoeding van de kinderen, huwelijken en begrafenissen die ik haalde uit een aantal universiteitsdoctoraten”, vertelt Kindt.

Rob Kindt is Ingelmunstenaar en romanist van opleiding en werkte zes jaar aan deze ene roman. Hij was leerkracht en politiek actief als schepen van Erfgoed in Ingelmunster. Vandaar zijn interesse voor het verleden. Zijn voorliefde voor het werk van Georges Simenon verklaart het krimi-sausje dat hij over de historische basis heeft gegoten. ‘MORS. Bourgondische kroniek’ telt 267 pagina’s en is uitgegeven bij uitgeverij Bibliodroom en vanaf vandaag te koop (24,95€)  in de betere boekhandel. De cover van het werk werd gemaakt door grafisch kunstenaar Marnix Beirlandt. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *