Oost-Vlamingen boven tijdens BK Boomklimmen. West-Vlaming levert bekers en trofeeën

Tijdens het BK Boomklimmen in het Heldenpark in Eeklo kroonden Nora Cordier (Brakel) en Peter Vergote (Temse) zich tot Belgisch kampioen. Ze waren de beste aan het einde van de competitie van 48 deelnemers. Robin Uzeel, West-Vlaamse boomverzorger en kunstenaar uit Diksmuide, deelde misschien niet in de prijzen maar hij deelde ze wel uit. De boomkunstenaar maakt al jaren de bekers en trofeeën voor de organisatoren. En dat  in een zeer toepasselijk materiaal: hout.

Robin Uzeel levert al jaren de bekers en trofeeën voor het BK Boomklimmen. In het hout natuurlijk!

Eén van de sculpturen is wel echt speciaal: een trofee gemaakt uit veeneik van meer dan 3000 jaar oud. “Een stuk hout dat werd opgedolven van onder een veenlaag aan de Blankaart in de IJzervallei en  die ik heb bewerkt”, vertelt Uzeel. “Dat heeft wel iets unieks, een zwarte kleur omdat er al die jaren geen zuurstof is aangekomen. Een beetje een moerasachtige kleur.”

De trofee gemaakt van veeneik .

De bekers zijn gegeerd onder de boomverzorgers. “Ik ben wel blij dat ik dit nu al een aantal jaren na mekaar kan doen”, aldus Robin. “En de idee achter die houten trofeeën past volledig in de sfeer van een boomklim-kampioenschap.”

De finalisten van het BK.
Zilveren Jubileum

De Belgian Arborist Association (BAAS) organiseerde het BK voor voor de 25ste keer. Voor Peter Vergote uit Temse was het al de 5de keer dat hij zich Belgisch kampioen mag noemen. Nora Cordier haalde voor de eerste keer de titel binnen. “Voor mij is dit hopelijk een titel die wat deuren zal openen”, zegt Cordier die al een tijdje bezig is als professionele boomverzorger. “Onze job mag je niet onderschatten, maar we maken wel degelijk een verschil. Met corona is de vraag wat gedaald, komt daar bovenop de zware BTW-tarieven van 21 %. Je kan het verzorgen van bomen toch moeilijk een luxe noemen. Hopelijk beslist de overheid snel om het tarief te laten zakken tot 6%.”

Robin Uzeel over zijn werk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *