Opgravingen moeten archeologisch plaatje van geschiedenis Groeningeabdij vervolledigen

KORTRIJK- Tijdens het bouwverlof liggen de meeste werven in Kortrijk stil. Maar de werf van de Groeningeabdij bruist nog van activiteit. Archeologen van het adviesbureau Verrijkt uit Beerse onderzoeken de site in de aanloop naar de bouw van het nieuwe museum ABBY. Eind vorige eeuw voerde de vereniging Archeologie Zuid-West-Vlaanderen al enkele opgravingen uit. Toen trof men sporen aan uit de Romeinse periode en de late middeleeuwen. Met deze opgravingen, die ook de andere plekken op de site aansnijden, proberen de archeologen een totaalbeeld te krijgen van wat hier ooit lag en leefde.

Het verhaal van de Groeningeabdij aan de Houtmarkt begon eind 16de eeuw. Eerder verhuisde de abdij twee keer in het Kortrijkse. Het historisch belang van de site valt niet te onderschatten. Twee eeuwen lang bloeide de Groeningeabdij. Eerst werd een kerk en een dormitorium opgetrokken. Later kwamen er onder meer een boerderij, brouwerij en boomgaard bij. Maar de zustergemeenschap van de Groeningeabdij had ook heel wat bezittingen buiten Kortrijk in Vlaanderen en in Henegouwen. Met de Franse Revolutie kwam er een eind aan de geschiedenis van de Groeningeabdij. Tijdens de Franse periode roofde men de abdij leeg en deed het gebouwencomplex dienst als wapenopslagplaats en kazerne. In de 19de eeuw gebruikte de orde van Arme Klaren wat overbleef van de ooit zo roemrijke Groeningeabdij. Uiteindelijk kwam het in 1984 in handen van de stad Kortrijk.

Strak tijdschema

Met de bouw van Abbby wordt een nieuw hoofdstuk aangesneden van de Groeningeabdij. De archeologen krijgen zo’n 4 weken de tijd om hun onderzoek uit te voeren. De stad Kortrijk, bouwheer van het nieuwe project rond het Museum Abby zit met een strak tijdschema. Het gloednieuwe museumcomplex op de site moet voor het einde van deze legislatuur openen. “Daarom kiezen we er voor om nu, tijdens het bouwverlof, de opgravingen verder te zetten. Zo winnen we tijd en kunnen we rustig doorwerken zonder gestoord te worden”, zegt archeologe Jeska Pepermans die samen met Mitchell van Baal het archeologische onderzoek uitvoert.

Mitchell van Baal en Jeska Pepermans van Archeologie en Advies Verrijckt.
Publieksmomenten

In augustus en september zetten de archeologen hun werk verder. Na de voltooiing van het onderzoek komen er enkele publieksmomenten met meer uitleg over de archeologische vondsten van de verschillende opgravingen op de site van de Groeningeabdij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *