Proefvergunning voor textielproductent Utexbel

Ronse- Textielproducent Utexbel krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een proefvergunning van 18 maanden, in plaats van een omgevingsvergunning van 5 jaar. De minister lijkt hiermee de geit en de kool te willen sparen. Enerzijds stelt de textielfabrikant zo’n 950 mensen tewerk in de regio, anderzijds loosde het bedrijf jaren aan een stuk onvergund afvalstoffen in het water van de Molenbeek . En maakte het bedrijf geen aanstalten om daar ook iets aan te doen. “Een proefperiode met strenge voorwaarden wordt nu opgelegd”, aldus het kabinet van Demir. “Er moeten ook investeringen komen om de impact van het bedrijf op het leefmilieu en de gezondheid te verbeteren.”

Utexbel maakt onder meer camouflagekledij voor binnen- en buitenlandse legers. Geen omgevingsvergunning voor het bedrijf maar een proefvergunning zodat de activiteiten kunnen verder gezet worden, is eigenlijk geen slechte zaak. Voor het milieu komen er strikte lozingsnormen en het bedrijfsafvalwater moet richting controle-inrichting. Een stappenplan moet de waterinstallatie te verduurzamen. Volgens Demir is de proefvergunning “een ultieme kans voor het bedrijf om hun lozingsproblematiek aan te pakken.”

Strengere voorwaarden

CLIMAXI, een sociale klimaatorganisatie die het bedrijf al jarenlang in het vizier houdt, spreekt over “een laatste kans om zich in orde te stellen met de Europese Kaderrichtlijn water die in 2024 normen voor oppervlaktewater verstrengt. De GOVC (Gewestelijke Omgevings Vergunningen Commissie) had eerder het weigeren van de vergunning voorgesteld. Demir verstrengde wel aanzienlijk de lozingsvoorwaarden”, zegt Filip De Bodt van de vzw Climaxi. “We blijven op onze hoede en willen dat het bedrijf deze kans grijpt om afdoende te saneren of te verhuizen.”

Carrousel zonder oplossing

Utexbel gebruikt al jaren de tactiek om overal beroep tegen aan te tekenen en ondertussen nieuwe vergunningen aan te vragen. Een carrousel waardoor er nooit een oplossing kwam voor de milieuproblematiek. Eind vorig jaar legde men de draadververij aan de Ninovestraat en de lozing in de Molenbeek stil. Maar ondertussen is de ververij terug in productie. De Utexbel- weverij in de Snoecklaan, waar zo’n 700 mensen aan de slag zijn, bleef de hele tijd open.

Stap vooruit

De proefvergunning is zeker een stap vooruit volgens De Bodt, maar sommige zaken blijven bij het oude. “Ze krijgen nog maar eens 6 maand de tijd om een contract met Aquafin voor te leggen. De groenzone moet niet uitgebreid worden en het nachtwerk mag in tegenstelling tot de sectornormen verder gaan.”

Lozen in de Molenbeek

Laatste kans voor bedrijf én voor België?

“Wij begrijpen dat Demir een laatste kans geeft, de tewerkstelling van 700 mensen hangt af van de toekomst van het bedrijf in Ronse. Maar ondertussen is de Molenbeek dermate vervuild dat de volksgezondheid in gevaar is. Oevers zijn afgesloten en putwater mag niet meer gedronken worden in de omgeving. De bedrijfsleiding moet begrijpen dat ze niet eeuwig boven de wet kan sataan. En er is kapitaal in het bedrijf, zo’n 60 miljeon euro, dat kan zorgen voor echte veranderingen.”

Climaxi gaat de situatie van nabij opvolgen en zal niet aarzelen om een intrekking van de vergunning te vragen en klacht neer te leggen bij Europa. Voor de overheid is er ook geen marge meer als België Europese boetes wil vermijden, moet Utexbel zich voegen naar de bepalingen in de proefvergunning, aldus De Bodt. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *