Raamovereenkomst cameranetwerk in Kortrijk zint de oppositie niet

KORTRIJK- De stad Kortrijk sluit een raamovereenkomst van zo’n 4 miljoen euro af om het huidige cameranetwerk in de stad verder uit te breiden. Het gaat om een overeenkomst gespreid over 5 jaar. Andere besturen kunnen hier ook op inschrijven. Het punt werd deze week goedgekeurd op de gemeenteraad, maar de oppositie heeft heel wat vragen bij de raamovereenkomst.

Concreet gaat het om de uitbreiding van het cameraschild in Kortrijk. Zo’n cameranetwerk moet de criminaliteit beteugelen maar kan ook ingezet worden voor ‘crowd control’. Tegelijk verzamelt het kwalitatieve en kwantitatieve gegevens die het beleid kan ondersteunen op vlak van mobiliteit, verkeersveiligheid en dergelijke. De opdracht geldt voor de levering, installatie en uitbreiding van het camerabewakingssysteem en bijhorende datagerelateerde diensten. Het aandeel in deze raamovereenkomst voor Kortrijk bedraagt zo’n 1,7 miljoen euro. Wie nog gebruik zal maken van de overeenkomst is op dat moment niet duidelijk, maar bijvoorbeeld andere gemeenten in de regio kunnen toetreden. Op dt moment hangen er al zo’n 186 camera’s op Kortrijks grondgebied, waarvan 66 ANPR-camera’s die nummerplaten kunnen lezen en gebruikt kunnen worden voor gezichtsherkenning.

Firma’s als Hikvision weren

CD&V heeft zware bedenkingen en ethische bezwaren. “Kan het Chinese Hikvision zich nog inschrijven als leverancier van camera’s. Het bedrijf wordt al geweerd door de Amerikaanse overheid want Hikvision staat onder controle van de Chinese overheid. En het bedrijf wordt dikwijls genoemd in hackingdossiers”, zegt Bernard Vandorpe van CD&V. Volgens de CD&V zou er een ethische en privacyclausule moeten opgenomen worden in het raamcontract. Dat zou het mogelijk maken om gecontesteerde firma’s als Hikvision te weren. Er is ook een ethische kwestie. “Deze camara’s met gezichtsherkenning worden ook ingezet door de Chinese overheid in de strijd tegen en onderdrukking van de Oeigoeren.”

Liever inzetten op wijkagenten

Groen stelt zich vragen bij de ‘ongebreidelde’ uitbreiding van het cameranetwerk. “Terwijl het aantal wijkagenten de laatste tien jaar niet gestegen is. Ik ben net als mijn partij een koele minnaar van het cameranetwerk. Er moet meer ingezet worden op wijkagenten om criminaliteit tegen te gaan en het veiligheidsgevoel te stimuleren. En in Kortrijk zijn wijkagenten blijkbaar niet belangrijk, want de voorbije 10 jaar is het aantal wijkagenten nauwelijks gestegen. Terwijl sinds 2012 al 1,8 miljoen euro werd geïnvesteerd in 100 camera’s. In verhouding blijken die overigens zeer duur en weinig effectief”, zegt Vandemaele.

Liever inzetten op wijkagenten

Burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) begrijpt de commotie niet. Het gaat over een raamcontract, er is nog niets aangekocht. “Wat Hikvision betreft: hacking kan alleen als de camera is aangesloten op internet en dat is in Kortrijk niet het geval”, zegt de burgemeester.

(Foto bovenaan- De korpschef van PZ Vlas in de gloednieuwe controlekamer die in 2018 in gebruik werd genomen. De controlekamer vormt het hart van het cameranetwerk)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *