Talentatelier voor Jongeren (TAJO) wil kansarme jongeren aan schooldiploma helpen

Kortrijk- TAJO (Talentatelier voor Jongeren) start in september met een zaterdagschool op de Athena Campus Drie Hofsteden in Kortrijk. Bedoeling is om jongeren van 10 tot 14 jaar uit een kwetsbare omgeving aan een diploma secundair onderwijs te helpen. TAJO rekruteert 60 jongeren in de basisscholen van Kortrijk. Tijdens een driejarige cyclus van telkens 25 zaterdagen krijgen ze 100den boeiende praktijkateliers of workshops. “Voor ons betekent dit een grote versterking van het flankerend onderwijs in de stad”, zegt schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA).

In Gent is TAJO al 3 jaar bezig, in Kortrijk start men in september. “Hier verlaten jaarlijks 300 jongeren zonder diploma de school, 15% van de jongeren groeit op in kansarmoede. Een initiatief als TAJO is dus zeker welkom”, zegt Schepen van sociale vooruitgang Philippe De Coene (Vooruit).

De wieg van Luc De Bruyckere

Het motto van TAJO luidt: “Alleen wie kansen krijgt, kan ze grijpen.” Luk De Bruyckere (75), voorzitter van TAJO en ex ceo van Ter Beke, zegt het anders. “De wieg waar je geboren wordt, bepaalt je leven. Mijn wieg stond in een gezin van middenstanders en dat heb ik ook gemerkt. Want ik heb mijn kansen gekregen en het geschopt tot wat ik uiteindelijk geworden ben. Wie geen hulp krijgt, raakt moeilijk vooruit. Sommigen verlaten vroegtijdig de school, anderen verliezen de link met samenleving. Het probleem situeert zich vooral bij kinderen met een migratieachtergrond, voor hen kan TAJO het verschil maken.”

Rolmodellen

De praktijkateliers worden gegeven door gastdocenten uit alle domeinen van de samenleving. Zij brengen hun passie over op de jongeren tijdens ateliers die zo’n half uur in beslag nemen. “In Gent zijn nu al ruim 200 jongeren actief in de weekendscholen in 3 verschillende wijken. We merken dat de aanpak werkt. Jongeren ontdekken via TAJO waar hun talenten liggen en dat zie je ook aan hun schoolresultaten. Zo kiezen ze veel meer voor een A-richting in het secundaire onderwijs”, zegt De Bruyckere. In Nederland bestaat het programma al 20 jaar. “Eén van de kansarmen die in Nederland gered werd door het programma, maakte zijn universiteitsdoctoraat over de impact van kansarmoede op een kind. Zo’n rolmodellen zijn nodig om jongeren te inspireren!”  

Drie Hofsteden

Stefanie Verhelst zal aantreden als directeur van de Kortrijkse afdeling van TAJO. “We starten in december in Athena Campus Drie Hofsteden. Ondertussen is de rekrutering al gestart in de verschillende Kortrijkse basisscholen. Op termijn willen we groeien van 60 naar 180 jongeren die de driejaarlijkse cyclus doorlopen. Bedoeling is dat meer dan 80% van de deelnemende Kortrijkse jongeren die een volledige TAJO-cyclus doorlopen hebben, de middelbare school verlaten met een diploma.” (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *