Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) verhoogt aangiftebereidheid bij slachtoffers met 70 procent!

Roeselare- Vandaag om 14.00u werd het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) geopend aan het AZ Delta in Roeselare. “Het zorgcentrum blijft 24 op 24u en 7 dagen op 7 open”, zegt Lieven Wostyn, de medisch coördinator van het ZSG. In het ZSG staat een team van 8 forensisch verpleegkundigen, 3 psychologen en een coördinatrice klaar voor de slachtoffers. “Artsen-specialisten zoals spoedartsen, gynaecologen, urologen, kinderartsen, geriaters en psychiaters springen bij waar nodig”, zegt Wostyn.

Goed aangeduid complex

Nathalie Courtens is de coördinatrice van het centrum. Voorlopig ligt het ZSG in een prefab gebouw achter het ziekenhuiscomplex van AZ Delta. “Op een meer discrete plek, maar wel zeer goed aangeduid voor de patiënten”, verduidelijkt Courtens. “Op termijn verhuist het ZSG naar een nieuw gebouw bij de spoedafdeling van het hospitaal.”

50 West-Vlaamse zedeninspecteurs

Roeselare telt het 6de ZSG van België. In 2024 moeten er 10 operationeel zijn. Dan moet elk slachtoffer maximum een uur rijden om een ZSG te bereiken. Je krijgt er de nodige medische en psychologische verzorging. Maar speciaal opgeleide forensische verpleegkundigen nemen ook staalnames. “Dat is belangrijk als bewijsmateriaal in een juridische procedure tegen de dader of daders. Een zedeninspecteur neemt een verhoor af waardoor de slachtoffers sterker staan om de daders te vatten”, zegt procureur des Konings van West-Vlaanderen, Filiep Jodts. In West-Vlaanderen werden 50 zedeninspecteurs opgeleid in de West-Vlaamse Politieschool. “Ze zijn werkzaam in de 19 West-Vlaamse politiezones, maar komen naar het ZSG wanneer nodig. De PZ Riho staat in voor de coördinatie en de ondersteuning van de zedeninspecteurs.”

Slachtoffers doen sneller aangifte

De 4 parketten van West-Vlaanderen (Brugge, Kortrijk, Ieper en Veurne) en de 19 politiezones maken deel uit van het ZSG. Dat moet resulteren in een allesomvattende aanpak voor slachtoffers van geweld in West-Vlaanderen. “Met dit nieuwe zorgcentrum in Roeselare krijgen slachtoffers sneller de gepaste hulp en begeleiding. Omdat bewijsmateriaal meteen vergaard wordt, stijgt de aangiftebereidheid bij slachtoffers met 70%”, weet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Seksueel geweld treft jaarlijks 1000den Belgen. In 2021 vonden 1662 slachtoffers de weg naar een ZSG. (BDW)

Dr. Lieven Wostyn, coördinatrice Nathalie Courtens en procureur Filiep Jodts zijn blij met het ZSG in Roeselare.

1 reactie op “Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) verhoogt aangiftebereidheid bij slachtoffers met 70 procent!”

  1. BOMMEREZ M.Thérèse

    Ik zie Cecile Rapol op de foto, zij is moedig met dat initiatief begonnen. Een pluim verdiend! Zij heeft ook veel gedaan voor de jeugdbeweging! Dank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *