Cyriel Verschaeve moet wijken voor Loveling

KORTRIJK- Het Kortrijkse schepencollege keurde de naamsverandering van de Koning Leopold II-laan in Heule en de Cyriel Verschaevestraat in Marke principieel goed. Heule krijgt een ‘Rosa Laperestraat’ in de plaats en in Marke moet Verschaeve wijken voor Loveling. De stad Kortrijk heeft ook een compensatie uitgewerkt voor vzw’s, vennootschappen en zelfstandigen die een forfait krijgen van 250 of 1000 € of een vergoeding van bewezen kosten. Voor de particulieren is er geen compensatie voorzien. De inwoners zijn niet meteen ‘amused’.

Eén jaar geleden werd de beslissing tot de naamsverandering genomen na een gemeenteraadsmotie van de CD&V om Leopold II en Cyriel Verschaeve uit de straatnamenlijst van Groot-Kortrijk te wippen. De twee historische figuren kon men ethisch niet langer verantwoorden. Leopold II speelde namelijk een kwalijke rol in het koloniale verleden van België en Cyriel Verschaeve als collaborateur in de Tweede Wereldoorlog.

Vooral in Marke waren bijna alle bewoners van de Verschaevestraat woedend omdat de naamsverandering boven hun hoofden heen werd beslist. Een jaar later lijkt de kogel nu door de kerk, althans wat het schepencollege betreft. Op voorstel van de Kortrijkse stratennamencommissie wordt de koning Leopold II-laan omgevormd naar de Rosa Laperestraat (naar de vrouw die werd verkozen als eerste Tineke van Heule) en de Cyriel Verschaevestraat naar de Lovelingstraat. De Lovelingzusters waren twee schrijfsters die furore maakten in de 19de eeuw.

In de Cyriel Verschaevestraat valt de beslissing op zeer koude stenen. “Veel inspraak was er niet en van de beloofde vergoeding voor particulieren, wij hebben ook kosten om ons adres aan te passen, is er geen sprake”, zegt bewoner Jean-Marie Hellebuyck. Hij toonde in december 2019 met een petitie aan dat bijna iedereen in de straat niet tevreden zou zijn met een naamsverandering. “Het dossier moet nu nog eerst naar de gemeenteraad en er komt ook nog een openbaar onderzoek waar iedereen zijn opmerkingen kan maken”, reageert schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). “Pas daarna wordt definitief beslist”. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *