Kortrijk is altijd mijn maîtresse gebleven

De terrassen zijn terug open en dat is voor journalisten het uitgelezen moment om een mooie kant van hun beroep nieuw leven in te blazen: het terrasinterview. De boekvoorstelling van ‘Antoon Sansen. Van volksjongen tot burgemeester’ op het terras van De Vlasblomme kwam dus op het juiste  moment. De Kortrijkse schrijver-journalist Karel Cambien leverde er zijn 22ste boek af in aanwezigheid van ereburgemeester Antoon Sansen en die van huidig burgemeester Riet Vandenberghe.   

De 88-jarige Sansen kwam uit de ACW-stal en was zes jaar burgemeester (1988-1994) van Kortrijk en ook nog eens 24 jaar schepen. “Ik heb nooit aan grote politiek willen doen, Kortrijk is altijd mijn maîtresse gebleven”, zegt hij terwijl hij de foto van zijn vrouw zaliger Christiane Cottenier (1936-2016) een plaats geeft naast hem op het terrastafeltje. “Ik vind dit een gepast moment om hulde te brengen aan mijn vrouw. Toen ik burgemeester was, was zij de first lady van de stad Kortrijk. Haar eenvoud, haar luisterbereidheid en haar dienstbetoon maakten voor mij een enorm verschil, zeker gedurende mijn hele politieke carrière.”  

Sansen volgt de politiek nog steeds op de voet. “Maar ik erger me over de manier waarop  tegenwoordig politiek wordt gevoerd. Er is een overaanbod aan politieke partijen en sommige spelers komen niet meer aan de bak zoals de syndicaten en de ziekenfondsen. Komaan, zeg, het is de regering die een loonakkoord afsluit  in plaats van de vakbonden. Je krijgt dat eigenlijk niet uitgelegd”.

Sansen is tot zijn 15de naar school gegaan. “Ik voel het aan als een gemis dat ik maar zolang tussen de schoolbanken heb gezeten. Maar gelukkig las ik veel en was ik van alles op de hoogte. Wanneer mensen me vroegen waar ik op unief had gezeten, vroeg ik altijd eerst aan hen waar zij gestudeerd hadden. Als zij dan antwoordden Antwerpen, dan zei ik Gent of Brussel. Een leugentje om bestwil waarmee ik dat gespreksonderwerp handig kon ontwijken.”, zegt Sansen.

Het zijn doorgaans anderen die de loftrompet moeten afsteken over het belang van deze ereburgemeester die steeds bescheiden is gebleven en zelfs als burgemeester in een sociale woonwijk is blijven wonen. “Sansen was een pragmaticus die zijn stempel heeft kunnen drukken op de stad, meer dan menig ander burgemeester”, meent de auteur van het boek Karel Cambien. “Als burgervader maar ook als schepen, voorzitter van Leiedal en voorzitter van de Goedkope Woning. Hij is de geestelijke vader van de Sinksenfeesten, maakte als schepen van Sport de gratis infrastructuur voor onze sportclubs mogelijk en had ook een stevig aandeel in de stadskernvernieuwing van Kortrijk.”

Het levensverhaal van de volksjongen Antoon Sansen wordt verteld in 200 bladzijden en 100 foto’s en is te koop via Byttebier (Sint-Maartensplein, Kortrijk) of via www.karelcambien.com.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *