Kortrijkse eik krijgt plaats in tuinen van tientallen Kortrijkzanen

KORTRIJK- “Klein boompje? Mijn dochter heeft wel het grootste exemplaar uitgekozen dat er tussen zat”, zegt Hannes Samain uit Kortrijk. Hij poseert samen met dochter Wolfe en schepen van Klimaat Bert Herrewyn (SP.A) én het eenjarig boompje. “Er zitten weinig blaadjes op, maar dat is normaal in de winter, hé!”, benadrukt Wolfe.

In mei 2019 maakte de stad Kortrijk de ontdekking van de Kortrijkse Eik in het Van Raemdonckpark bekend. In het stadsmagazine werd toen een oproep gelanceerd om deze Kortrijkse eik ook in eigen tuin te planten. Daar kwam massaal reactie op. Stad Kortrijk beloofde aan 100 Kortrijkzanen een gratis unieke eik. Meer dan 100 bomen werden ondertussen door boomkweker Dirk Benoit geënt. 72 enten hebben hun eerste (droge) zomer doorstaan en waren klaar om uitgedeeld te worden. De overige 28 Kortrijkzanen die een Kortrijkse eik waren beloofd, krijgen hun boompje in de herfst van 2021.

 “Deze eik wordt een aanwinst voor onze tuin. Nu is het nog een klein boompje, maar ooit groeit het uit tot een forse eik. Maar je weet wat ze zeggen, hé. Boompje groot, eigenaar dood!?”, was de reactie van Ida Liagre uit Walle in Kortrijk. Samen met tientallen andere Kortrijkzanen kwam ze het voorbije weekend haar Kortrijkse eik ophalen aan het OC De Troubadour in Bissegem.

De Kortrijkse eik werd ontdekt door Dirk Benoit, een boomkweker uit Deerlijk. Hij vindt eind jaren negentig een uniek exemplaar in het Gebroeders Van Raemdonckpark in Kortrijk. Hij vermoedt dat bij de aanleg van het park in 1959 het zaaigoed en de aanplantingen  in het park niet al te zuiver waren. Een ander verhaal heeft het over een stadsmedewerker 50 jaar geleden waarschijnlijk zelf zorgde voor deze unieke eik. De herkomst blijft dus onduidelijk.  In 2000 kwam Allen Coombes, een Britse dendroloog of boomkundige, naar Kortrijk en die identificeerde de boom als een nieuwe soort, een hybride tussen de wintereik (Q. petrea) en een truffeleik (Q. Pubescens). In 2006 kreeg de eik van Kortrijk officieel de wetenschappelijke naam ‘Quercus x streimii ‘Kortrijk’.

In ideale omstandigheden wordt een Kortrijkse eik 8 tot 12 meter hoog en 5 tot 7 meter breed. Het is dus een behoorlijk exclusieve boom, waarvan er vandaag amper 80 exemplaren van bestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *