Laatste Reuzenstoet in 2020 trekt naar nieuw onderdak

ROESELARE- Carlotta, Rolarius, Batavia en een 15-tal andere reuzen moeten noodgedwongen verhuizen. Ze zullen dat doen in stijl, stoetsgewijs van hun huidige onderkomen in de Stedelijke Werkplaatsen aan de Hoogleedsesteenweg naar een pand in de Guido Gezellelaan waar ze de komende jaren zullen verblijven. “Een oplossing die kwam na overleg tussen de stad Roeselare, de erfgoedwereld en Reusselaer, de vereniging die zich de voorbije jaren heeft ontfermd over onze reuzen”, zegt schepen van Cultuur Dirk Lievens.

De laatste stoet van de reuzen in 2020 is broodnodig. Want de huidige locatie was niet alleen verre van  ideaal, maar vanaf volgend jaar ook onderwerp van grote renovatiewerken. “We maken van de nood een deugd en zorgen voor een leuk spektakel volgende maand. Meer dan dertig begeleiders hebben we om de reuzen over te brengen. Een aantal reuzen zullen wel plat moeten gaan, want de poort in de Gezellelaan is slechts 4 meter hoog”, zegt John Huvaere, voorzitter van Reusselaer. “Maar wees gerust, het  pand aan de Gezellelaan is een tussenoplossing waar we zeer blij mee zijn”.

Reusselaer is een vrij jonge genootschap dat de Roeselaarse reuzen van de ondergang heeft gered. De oudste twee reuzen Carlotta en Rolarius dateren al van 1891. Eind 20ste en begin 21ste eeuw zijn de reuzen in onbruik geraakt, terwijl ze vroeger naar de beste tradities van stal werden gehaald voor de grote momenten de stadsgeschiedenis. “We spreken dan over de praalstoeten en ommegangen, oude Vlaamse gebruiken waar de reuzen een pertinente plaats in hadden. Maar ik merk dat de interesse voor de reuzen de laatste jaren opnieuw begint te groeien. We krijgen meer jonge mensen die zich willen engageren in de vereniging, en dat is een goede zaak”, aldus John Huvaere.

Nog beter nieuws is dat er ook nieuwe reuzen in de maak zijn. “Ik kan er nu nog niet veel over zeggen, maar in samenwerking met onder meer het wielermuseum Koers een nieuwe reus krijgt Roeselare binnenkort een nieuwe reus”, zegt schepen van Cultuur Dirk Lievens. De kans dat hij op de fiets zit en een wereldboogtrui draagt is reëel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *