Nieuw gerechtsgebouw in Kortrijk tot op draad versleten

“Het nieuwe gerechtsgebouw in Kortrijk is nog geen 20 jaar oud maar nu al tot op de draad versleten”. Geen uitspraak van een gewoner burger of een toevallige voorbijganger, maar wel van de laatste stafhouder van de balie van Kortrijk. “Justitie maakt hier echt geen goede beurt, de rechtsonderhorige verdient veel beter!”, vindt stafhouder Fréderic Busschaert

Het gebouw aan de Beheerstraat werd met veel bombarie aangekondigd en ingewijd in 2002. Een initiatief van toenmalig Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V), een ontwerp van toparchitect Stéphan Beel, een zeer moderne look, kortom het toonbeeld van een nieuwe generatie gerechtsgebouwen die er aan zat te komen. Maar nu, 20 jaar later, schiet er niet veel meer over van het veelbelovende project. Ramen die niet meer open en dicht gingen, problemen met de betonnen overkapping aan de inkom van het gerechtsgebouw dat jaren lang werd onderstut, problemen met het koelsysteem in de rechtbank zelf, overal barsten die boven kwamen aan het gebouw, spleten die breder werden in de vloer…

Het meest schrijnende is de ‘entrée van het gebouw: een esplanade in betonplaten met in het midden een sjiek kunstwerk. De eyecatcher van het nieuwe gerechtsgebouw. Het kunstwerk is ondertussen verdwenen nadat het ten prooi was gevallen aan brandstichting en vandalisme, de betonnen vloerplaten begonnen al snel na de opening af te brokkelen. De laatste jaren kan je de esplanade enkel betreden op eigen risico. Burgers, advocaten en magistraten die tegen het beton smakten tijdens het oversteken van dit hindernissenparcours zijn niet meer op één hand te tellen. Volgens de Regie der Gebouwen is die situatie echter geen prioriteit. Maar de veiligheidsverantwoordelijk van het gebouw heeft het plein een paar weken terug op eigen initiatief helemaal afgesloten omdat het te gortig was geworden.

Frédéric Busschaert is de laatste stafhouder van de Kortrijkse Balie die in 2019 samen met de drie andere West-Vlaamse balies samensmolt tot de West-Vlaamse Balie. “Ik kon het niet meer aanzien dat zo’n jong modern gebouw verworden is tot een halve ruïne en roep onze huidige minister van Justitie Vincent Van Quickenborne op om er iets aan te doen. Hij is ook advocaat geweest aan de Kortrijkse Balie en nog steeds titelvoerend burgemeester van de stad. Het is een oproep, op zijn minst een hint om er voor te zorgen dat er nu eindelijk wordt ingegrepen”, aldus de ex-stafhouder. “Als er één iemand is die dat kan doen, is het toch wel onze Kortrijkse minister van Justitie.”   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *