Protestactie tegen Iraans regime lokt 900 mensen naar de Gentse Stadshal.

Zo’n 900 mensen protesteerden zaterdag in het centrum van Gent tegen het Iraanse Regime. Het ging om Iraanse diaspora die leven in België en de buurlanden maar ook heel wat Vlamingen Ze vormden een enorme ketting aan de Gentse Stadshal. Ondertussen zongen ze liederen en scandeerden leuzen tegen de repressie in Iran. “Het is nu anderhalve maand geleden dat de Iraanse zedenpolitie Mahsa Amini (22) zwaar toetakelde omdat ze haar hoofddoek verkeerd droeg. Ze overleed kort daarna”, zegt Saïd Mohammadi van het collectief Woman Life Freedom, één van de organisatoren.

De protestactie verliep zonder incidenten. De hele Poeljemarkt werd ingenomen net als de Stadshal. “We doen dit om de mensen te steunen in Iran. Ze lijden enorm onder het repressieve regime. Ondertussen is het de langstdurende en de meest progressieve revolutie die bezig is in Iran. Er blijven doden vallen onder de burgerbevolking. Vrouwen, mannen maar ook kinderen zoals een 12 jaar jongetje en een 7 jarig meisje die vrijdag zijn overleden door kogels van de politie”, zegt Mohammadi.

Collectief Woman Life Freedom protesteerde mee tijdens de actie
Wereldwijde actie

Gent is de enige stad in België waar de protestactie werd georganiseerd. Wereldwijd kwamen die dag ook mensen de straat op in Nieuw-Zeeland, Vancouver, Toronto en andere steden in de VS, Duitsland, Italië en Denemarken. “Het is een wereldwijde ketting van mensen die solidair zijn. En het schept moed dat ook heel wat niet-Iraniërs overal meedoen . Het is het enige wat wij hier kunnen doen om het regime in Iran weg te krijgen.”

Slachtoffers van het Iraanse regime lagen met hun foto’ tussen kaarsen op de grond.
Vlucht PS752

Onder de stadshal lagen foto’s van tientallen slachtoffers. Ook van inzittenden van de vlucht PS752. Dat is een burgervliegtuig van de Oekraïense luchtvaartmaatschappij dat op 2 januari 2020 werd neergeschoten door het Iraanse regime. Ze lagen zij aan zijn met de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de straatprotesten van de voorbije weken.

Het is niet de eerste protestactie in Gent. Een paar weken geleden trokken 150 mensen van het Sint-Baafsplein naar het centrum van Gent om te protesteren tegen het straatgeweld in hun thuisland en de dood van Mahsa Amani. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *