Sint-Martenskerktoren krijgt camera’s

Kortrijk – In de vorige legislatuur werd de deal gesloten tussen de Kortrijk, de provincie en Westtoer om van de Sint-Maartenskerktoren een uitkijktoren waardoor je een prachtig panorama krijgt over Kortrijk en omgeving. Hiervoor werd in totaal 300.000 euro vrijgemaakt, de helft betaald door de stad en de andere helft door Provincie en Westtoer. Het is een behoorlijke krachttoer om zonder lift de 83-meter hoge toren te beklimmen en er mogen maximum maar 50 mensen op hetzelfde moment de beklimming aanvatten. Toch blijft het een fantastische attractie, waar Kortrijk nood aan heeft in haar zoektocht naar meer toeristen en bezoekers aan deze historische stad.

De gemeenteraad beslist maandag over de aankoop van een toegangscontrolesysteem. De firma Gantner Group uit Ieper ontwikkelde een systeem voor 67.000 euro en een jaarlijks onderhoud van 1452 € per jaar. Het toegangsticket moet digitaal en aan de balie verkrijgbaar zijn maar de toegang tot de toren wordt gratis. Via de website van de stad of de balie van de dienst Toerisme krijgen bezoekers een QR-code die kan gescand worden aan de ingang van de toren. Daarnaast wordt de toren zelf ook onderhanden genomen zoals de borstwering bovenaan de toren, de draaitrappen die van een leuning worden voorzien en het controlesysteem met onder andere camera’s dat zal komen aan de ingang en de uitgang van de bezoekersroute.

Het project is goed nieuws voor de cultureel-toeristische sector in Kortrijk. Enerzijds qua officiële bezoekerscijfers aan de musea in de stad. Daar is iets raars mee aan de hand. Brugge klokte vorig jaar af op 882.000 bezoekers aan Brugse Musea. In Kortrijk spreekt men al jaren van een aantal rond de 40.000 bezoekers. Brugge is natuurlijk dé cultuur-historische hoofdstad van West-Vlaanderen, zeg maar het Bokrijk van de provincie. Maar in de Brugse cijfers worden ook de bezoekers aan het begijnhof, enkele kerken en andere interessant historische gebouwen opgelijst. In Kortrijk krijg je enkel cijfers van de drie musea Texture, Museum 1302 en Bubox. De Sint-Maartenskerk, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Broeltorens, het Begijnhof, om maar een paar trekpleisters te noemen worden nooit bij die officiële cijfers geteld. Opmerkelijk en meteen de verklaring waarom Kortrijk de voorbije tien jaar officieel nooit de 50.000 museumbezoekers oversteeg.

Kortrijk wil de beste stad worden van Vlaanderen. Tegen 2030 de culturele hoofdstad van Europa. Om die zeer hoge ambities zijn op basis van de officiële cijfers weinig geloofwaardig. Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) wil de komende jaren meer dan 20 miljoen € investeren in de Kortrijks erfgoed en cultuur. Schepen van ICT Arne Vandendriessche (Open VLD) pakt binnenkort dan weer uit met nieuwe cijfers over de smartphonetellingen in de Groeningestad. Met de ontsluiting van de Sint-Maartenskerktoren maken nu alvast een stap in de goede richting. Broodnodige stappen om die hoge ambities te ondersteunen.

1 reactie op “Sint-Martenskerktoren krijgt camera’s”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *