Zerkenzoeker nu ook op grootste en oudste begraafplaats in Zuid-West-Vlaanderen

Kortrijk- Leiedal is al zeven jaar bezig met een digitale zerkenzoeker voor de regio. Na Waregem, Avelgem, Kuurne, Deerlijk, Wevelgem en Harelbeke is nu Kortrijk aan de beurt met de begraafplaats Sint-Jan langs de Meensesteenweg. Meteen de grootste en de oudste begraafplaats van de regio. “Ik schat dat we nog vijf jaar nodig hebben om de hele regio in kaart te brengen”, zegt Filip Meuris van de intercommunale Leiedal. “Met de zerkenzoeker is het voor een nabestaande zeer eenvoudig om de precieze locatie van de begraafplaats van een familielid op te zoeken.”

Sint-Jan is de eerste van de tien Kortrijkse begraafplaatsen die Kortrijk die in de online toepassing terecht komt. De eerste begraving vond er plaats in 1888. Op dit moment zijn er 6000 graven, 130 columbaria, 250 urnenkelders en er gebeurden al 1068 asverstrooiingen. “Vroeger kwamen de mensen bij ons terecht als ze een begraafplaats van een familielid of kennis zochten”, zegt Steven Decaluwé, beheerder van de Kortrijkse begraafplaatsen. “We konden dan informatie opzoeken in onze registers en plannen van de begraafplaats zo de mensen helpen. Maar met deze app hebben ze ons niet meer nodig. Je tikt gewoon de naam in van de persoon die je zoekt en je krijgt een locatie aangeduid op een kaart. Met biografische info waarover we beschikken. Dat spaart heel wat mankracht uit.”

Data komen onder meer uit registers die worden bijgehouden op de begraafplaatsen

Huzarenstukje

De realisatie van de het digitale zoekloket was een huzarenstukje. Eerst werd een geografische plan van de begraafplaats gemaakt, daarna werd elk graf gekoppeld aan de database van de overledenen. “Elke graf hebben we op die manier gecontroleerd, om zeker te zijn dat de informatie ook klopte”, zegt Steven Decaluwé. “Personeel van de Dienst Ruimte zorgden dan voor bijkomende informatie wanneer die beschikbaar was. “

Up to date

De Zerkenzoeker van Leiedal blijft up tot date. “Elke dag worden de gegevens van de overlijdens van de stad naar Leiedal gekopieerd. En wij gieten die data dan in de Zerkenzoeker. Maar alles wordt eerst gecontroleerd. Enkel actieve concessies komen in de database doorgestuurd en we weren gevoelige informatie”, zegt Filip Meuris.

De zerkenzoeker is nu ook beschikbaar voor de begraafplaats Sint-Jan.
Hoog-Kortrijk

De kaarten past men twee keer per jaar aan. Je kan zoeken op de voornaam en de familienaam van een overledene, via het jaartal van zijn dood of via de kaart zelf. In de toekomst is er ook informatie over zerken met erfgoed- en kunstwaarde beschikbaar in de zerkenzoeker . Na de Sint-Jansbegraafplaats  volgt in het voorjaar 2023 de begraafplaats van Hoog Kortrijk. In Kortrijk kan je het zoekloket voor de begraafplaatsen bereiken via de website van de stad of een QR-code die op bordjes staan op de begraafplaats.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *