Decruyenaere stopt op 23 september met bakken

Vrijdag 23 september verkoopt bakker Bart Decruyenaere op de hoek van Jan Palfijnstraat en de Oude Vestingsstraat in Kortrijk, zijn laatste broodjes. De verslagenheid was groot bij heel wat consumenten tijdens de Kortrijkse maandagmarkt. Want dat is altijd al een druk moment voor de warme bakker schuin tegenover het voormalige politiekantoor. De producten van bakkerij Decruyenaere waren dan ook van topkwaliteit.

Het afscheid hangt al een tijdje in de lucht, maar vrijdag gaat bakkerij Decruyenaere voor de laatste keer open. De 56-jarige bakker Bart Decruyenaere en zijn echtgenote Eveline Decreus (56) baten de bakkerij uit sinds 2006. “En dat gebeurde in een dagelijkse spreidstand. Want ons atelier bevindt zich in de Torkonjestraat in Marke en de winkel in het centrum van Kortrijk”, zegt Eveline Decreus. Het zorgde voor heel wat extra werk en dubbele kosten. Brandverzekering, heffingen, brandstofkosten, de extra kilometers tussen het atelier en de winkel , het zorgde al die jaren voor heel wat extra uitgaven.

Bedreigde soort

Buurtwinkels in Kortrijk worden langzaam aan een bedreigde soort. Volgens cijfers die de stad Kortrijk bijhoudt is het aantal slagerijen sinds 2016 gedaald van 48 naar 37 stuks. Ogenschijnlijk houden de bakkerijen stond. In 2016 waren er nog 51, begin dit jaar telde men er nog 52. “Maar het valt niet op te maken of het al dan niet om warme bakkers gaat”, klinkt het bij de dienst Economie van de stad Kortrijk. Zeker is dat er sinds 2016 heel wat ‘koude’ bakkers zijn bijgekomen. Verkooppunten van industriële bakkers waar brood wordt verkocht dat in een centraal atelier wordt gemaakt. Zoals bakkerij Hoornaert die naast de bakkerij in de Doorniksewijk ook nog verkooppunten heeft in de Leiestraat, Marke en Bellegem.

Bakkerij Decruyenaere sluit definitief op 23 september
Knelpuntberoep

Bakkers en slagers blijven een knelpuntberoep in Kortrijk en onze provincie maar ook daarbuiten. “Jaarlijks zijn een honderdtal Belgische slagers-spekslagers einde carrière. Veel te weinig jongeren starten een opleiding om dat verlies op te vangen”, zegt Ivan Claeys van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. Ook de warme bakkers, bakkers die dagelijks hun eigen deeg bereiden, nemen sterk af. “De laatste 25 jaar mag je gerust op 35% minder warme bakkers rekenen in onze provincie”, zegt Hendrik Rommelaere van de Bakmeesters, de belangenvereniging van de West-Vlaamse bakkers.

De laatste broodjes…
Ideale ligging

Bakkerij Decruyenaere is de zoveelste in de rij die er mee stopt. “We hebben altijd gezegd dat we stoppen als het atelier in Marke wordt verkocht. Wat er met de winkel gebeurt, is nog niet zeker. Maar het is uitstekend gelegen. Ideaal voor en koffiebar, een pralinezaak of kapper. En waarom niet als extra verkooppunt voor een warme bakker”, zeggen Bart en Eveline.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *