Digitale controle gehandicaptenkaarten moet strijd tegen fraude en misbruik opvoeren

Kortrijk schreef in 2022 al 190 boetes uit voor personen die onterecht op een gehandicaptenparking stonden. Samen met de andere Vlaamse centrumsteden werkt Kortrijk mee aan de ontwikkeling van een applicatie. Die moet fraude bij het parkeren van personen van een handicap voorkomen. Zo onderzoekt men of een digitale parkeerkaart voor personen met een handicap, gecombineerd met een centrale databank, juridisch, functioneel en technisch een haalbare kaart is. De ontwikkeling van een app moet dit mogelijk maken. “Op die manier kunnen parkeerwachters de digitale parkeerkaart onder de voorruit snel controleren. Maar ook aan welke nummerplaat de parkeerkaart is gekoppeld”, zegt de schepen van Mobiliteit Axel Weydts (Vooruit).

Kortrijk telt 192 parkeerplaatsen voor gehandicapten in Kortrijk. Houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap kunnen er gratis en onbeperkt parkeren. Ook op de meer dan 5300 reguliere parkeerplaatsen van de stad is dat mogelijk. Maar alleen als de speciale parkeerkaart met de vervaldatum duidelijk zichtbaar onder de voorruit van de wagen ligt.

Digitale scan

De centrumsteden stappen nu mee in het project. Kortrijk betaalt 10.000 euro om het mee te financieren. Het gaat om een digitale koppeling tussen de federale parkeerkaart van personen met een handicap en de nummerplaat van hun voertuig. Mét een QR-code op de parkeerkaart, wordt zo’n digitale scan zeer efficiënt. Die database en applicatie zijn in opmaak.

Analoge kaarten vervangen

Analoge kaarten zonder QR-code moeten zo snel mogelijk verdwijnen. Op dit moment zijn er nog heel wat in omloop. Een aantal van die analoge kaarten hebben een frauduleus karakter. Het betreft kaarten die niet zijn teruggestuurd, kopieën of duplicaten. En die leiden tot oneigenlijk gebruik. Met als gevolg dat rechthebbenden op zo’n specifieke parkeerplaats in de kou blijven staan.

Analoge kaarten zonder QR-code moeten eruit

Samenwerkingsovereenkomst

De samenwerkingsovereenkomst waarvan sprake, loopt voor een jaar, tegen eind 2023 moet de applicatie op punt staan. Tegen dan zouden ook de analoge parkeerplaten verdwenen moeten zijn. Overigens, als je met een frauduleuze kaart wordt betrapt, riskeer je een boete van 116 euro.

1 reactie op “Digitale controle gehandicaptenkaarten moet strijd tegen fraude en misbruik opvoeren”

  1. Men kan toch niet een nummerplaat koppelen aan die invalidenkaart. Laat gewoon de kaarthouder jaarlijks de kaart hernieuwen door bvb een jaarzegel aan te brengen.
    Er zijn ook mindervaliden die zich laten voeren en geen eigen voertuig hebben of besturen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *