(H)eerlijke koffie tijdens langste koffieklets in Kortrijk

KORTRIJK- Een week lang kon iedereen een kop (h)eerlijke koffie drinken op het Schouwburgplein en een babbeltje slaan over eerlijke handel. “Een moeilijk onderwerp, maar we hebben toch honderden mensen kunnen bereiken”, zegt Lieven Stock van de plaatselijke Oxfam-Wereldwinkel. “Het was een aangename vaststelling dat veel bezoekers akkoord gingen, het blijft voor velen echter moeilijk om er ook echt naar te handelen.”

De ‘Langste Koffieklets’ vond plaats in het Leefwerk-dorp op het Schouwburgplein, een stad op planken met acht podia dat werd gebouwd onder impuls van LEEFWERK, een project van het kunstenaarsduo Niels Coppens en Roman Luterbacher. Vandaag beleeft het project LEEFWERK de laatste dag.

“Een uitgelezen plek voor onze langste koffieklets die een week liep en zaterdag werd afgerond”, zegt Lieven Stock. “Kletsen over een moeilijk onderwerp zoals Fair Trade gaat vrij goed met een kop lekkere koffie erbij. We kregen alles samen honderden mensen over de vloer, mensen die spontaan aan een tafeltje kwamen zitten of de werden uitgenodigd door de mensen van Compagnie Amai. Vrijdag trokken we zelfs naar de campus van Hogeschool Howest om er met de studenten in gesprek te gaan.”

De overheden hebben volgens de organisatoren van de langste koffieklets een grote verantwoordelijkheid. “Een eerlijke verdeling van de goederen en een eerlijk productieproces zijn moeilijk te controleren, maar iedereen is wel akkoord met de principes. Een standpunt dat wordt gedeeld door jong en oud.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *