Krijgt Kuurne een G-sportcentrum op de hippodroom?

De eerste stap is gezet naar een G-sportcentrum op de hippodroom van Kuurne. Maar de weg is nog lang. “We staan op een nulpunt”, vindt Joris Hindryckx, algemeen directeur van de hogeschool Vives. “250 van onze studenten hebben een week lang plannen gemaakt over hoe zo’n G-sportcampus kan ingepast worden op de hippodroomsite. We hebben er vijf voorstellen aan overhouden. Het is een begin. Nu nog een businessplan, een vergunning en een aanbesteding.”

De hippodroom van Kuurne ligt op een site van zo’n 22 ha groot . De gemeente Kuurne denkt al lang na over een toekomstplan voor de site. “De infrastructuur is sterk verouderd en het aantal koersen van de drafverenigingen is ook niet meer te vergelijken met vroeger. Eerder beslisten we al dat er een Bikepark zou komen op het middenplein. Een project van zo’n 4 miljoen euro met steun van Cycling Vlaanderen en de Vlaamse overheid. Een G-sportcentrum lijkt me een perfecte aanvulling. Qua timing is het moeilijk om te zeggen wanneer het project kan gerealiseerd worden, ik denk eerder aan 5 jaar.”

Inclusieverhaal

Dave Vanhoutte is de bezieler van de G-sport in de regio. G-sport wordt beoefend door personen met personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening. Vanhoutte ziet de toekomstplannen best zitten, ook al weet hij dat er nog een lange weg moet worden afgelegd. “Dit is een start, echt concreet zijn de plannen nog niet. Maar er zijn heel wat bedrijven en geldschieters geïnteresseerd. Het maatwerkbedrijf WAAK, Proximus, Vives, ION, garage Ghistelinck en Belfius zijn nu al betrokken bij het project. Het is een mooi inclusieverhaal waar wij met de G-sport altijd naar streven. De paardensport, de wielersport en de G-Sport op één site, dat schept mogelijkheden.”

Miljoenenproject

Een kostenraming geven van het project, is niet eenvoudig, al is de som van 25 miljoen euro ergens al gevallen. “We zijn voor zo’n G-sportcentrum de mosterd gaan halen in Nederland. Daar bouwde men in 2010 een gelijkaardig centrum voor 10 miljoen euro. Zo’n 1000 G-sporters kunnen er tientallen sporten beoefenen. Als je zo’n centrum nu moet bouwen, mag je rekenen op een veelvoud van dat bedrag. Belangrijk is dat verschillende partners al lieten weten dat ze zouden meestappen in het verhaal”, zegt Vanhoutte.

Eerst naar de gemeenteraad

Nu moet eerst de eigenaar van de hippodroom nog haar fiat geven, en dat is de gemeente Kuurne. Burgemeester Francis Benoit is alvast een voorstander. “We hebben nu vijf plannen die werden uitgewerkt door de studenten van VIVES, waardoor het project al wat tastbaarder is. Nu nog alle neuzen van de overheid en de private investeerders nog in de zelfde richting krijgen.”

Heel wat bedrijven en organisaties staan achter de bouw van het G-sportcentrum op de hippodroom van Kuurne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *