Energiewijk Krottegem- renovatiebegeleiding zet eigenaars aan tot renoveren

ROESELARE- Gisterenavond kwamen een 50-tal mensen naar De Kiem in de Sint-Hubrechtstraat waar Stad Roeselare de gratis professionele renovatiebegeleding voorstelde. “Om minder energie te verbruiken, is een oplossing op lange termijn aangewezen. In veel gevallen kom je dan terecht bij renovatie. Maar hiervoor heb je tijd, kennis en geld nodig. Met een gratis renovatiebegeleiding, prefinanciering en een gratis adviescheque zetten we bewoners op de goede weg”, zegt schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Michèle Hostekint (Vooruit).

Na Energiewijk Het Verzonken Kasteel is het nu de beurt aan Energiewijk Krottegem voor een gratis Roeselaars renovatiepakket. Uniek in Vlaanderen zijn de gratis adviespremie en de prefinanciering in het pakket. In Krottegem kent heel wat oudere woningen. “De huidige energieprijzen maken een warme, comfortabele woning minder vanzelfsprekend. Een collectieve renovatie is hier op zijn plaats”, vindt Hostekint.

Gratis gevelscan

Het tijdelijk en unieke renovatieaanbod in Krottegem start met een thermografische gevelscan. Je kan die opvragen voor je eigen woning. Via de thermofoto krijg je een duidelijk zicht op de warmteverliezen van je woning. “Door snelle en eenvoudige aanpassingen, maak je zo al een groot verschil”, aldus Hostekint. Met de gratis renovatiebegeleiding krijgen Krottegemnaars een plan op maat, voor kleinere renovatiemaatregelen of diepgaande renovaties. Roeselare begeleidt je bij de aanvraag van offertes, de controle op de uitvoering en het aanvragen van premies. Telkens langs één aanspreekpunt en met advies op maat, waarbij je zelf bepaalt welke werken je wil uitvoeren.

Gratis advies en prefinanciering

Een correct advies  om te starten met een renovatie is belangrijk, maar kost ook geld. Wie een eerste woning renoveert kan via de Roeselaarse adviescheque beroep doen op een erkende architect. “Zo’n cheque is al snel zo’n 300 € waard.  Hiervoor zoekt een architect uit welke werken prioritair en (financieel) haalbaar zijn”, zegt Hostekint. “Roeselare schiet ook premies voor van de Vlaamse overheid. Die service is uniek in Vlaanderen maar maakt wel een verschil. Want premies worden dikwijls pas 10 tot 12 maanden na de aanvraag uitbetaald door de Vlaamse Overheid. Door die prefinanciering, staat het geld al op de bankrekening wanneer de mensen het nodig hebben”, zegt Hostekint.

Vlaamse premies

Eigenaars kunnen beroep doen op de  Vlaamse “Mijn Verbouwpremie” of de “Mijn Verbouwlening”, een renteloze lening om energiebesparende maatregelen uit te voeren. “Een aanrader, want op die manier betaal je investeringen beetje bij beetje af met geld dat anders naar de energiefactuur gaan. En de waarde van je woning gaat ook de hoogte in”, legt Hostekint uit.

Energiewijk

“Krottegem Renoveert” is een wijkrenovatieproject van de Stad Roeselare, Provincie West-Vlaanderen en Renoseec. Het biedt een uniek en tijdelijk aanbod voor woningeigenaars, geldig in 2022 – 2023! Alle info over de Energiewijk Krottegem vind je terug op deze website. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *