IN VITRIS- Glasramen uit de Nederlanden in de vitrine

Roeselare- Eind april houdt het Klein Seminarie Roeselare een unieke overzichtstentoonstelling rond glasramen uit de Nederlanden. De tentoonstelling put uit de verzameling van Joost Caen. De opstelling geeft een uniek chronologisch overzicht van de 14 de eeuw tot nu. Je krijgt historische topstukken van het oude kunstambacht te zien. De Sint-Augustinuskerk van het Klein Seminarie in Roeselare vormt het gepaste kader.

“Het wordt een tentoonstelling met nationale weerklank! Zo’n opzet rond de geschiedenis van glasramen kent zijn gelijke niet”, zegt historicus Johan Strobbe. “In de middeleeuwen was een glasraam het kostbaarste kunstbezit. Later met de godsdienstoorlogen sneuvelden heel wat ramen in kerken en kloosters tijdens de beeldenstorm die in onze Lage Landen woedde.”

Vlaamse Topstukken

De kunstvorm heeft deze woelige periode in de Nederlanden echter overleefd. In de 19de eeuw verschenen ze meer en meer als pronkstuk in burgerwoningen. Glaskunstenaar Joost Caen (63) bouwde doorheen de jaren een prachtige verzameling uit. Hij bezit stukken uit de vroege middeleeuwen en artistieke juweeltjes die nu nog steeds worden gemaakt. “De verzameling overlapt alle stijlen van gotiek tot abstracte kunst. We spreken over échte Vlaamse topstukken, erkend door de Vlaamse overheid en die eigenlijk het land niet meer uit mogen”, vertelt Strobbe.

Joost Caen

Joost Caen is een oude bekende voor het Klein Seminarie. Hij deed er zijn middelbare studies en hield er zeer goede herinneringen aan over.  Later studeerde hij verder in de richting monumentale kunst en conservatietechnieken. Sinds 1985 is hij zelf glaskunstenaar. Hij doceerde als professor in de glasconservatie en -restauratie aan de Universiteit Antwerpen. Daarnaast geeft hij gastcolleges in Helsinki, Göteborg, Wenen, Amsterdam, Washington, Athena en Shanghai en is een autoriteit wat glasramen betreft en alles wat er rond hangt.  De tentoonstelling met historische stukken en eigen werk, loopt van 24 april tot en met 29 mei in Roeselare.

Inventaris glasramen in private woningen

Het Klein Seminarie gaat nog een stapje verder en maakt er een multidisciplinair historisch-educatief project van. “De Unesco riep 2022 uit tot Internationaal Jaar van het Glas. De school focust het hele schooljaar op het thema ‘glas in lood’. Het is een project waarin erfgoed, geschiedenis, kunst en wetenschappen samensmelten. Bijzonder is de inventaris die werd gemaakt door de vijfdejaars van glaskunst in private woningen in de regio”, vertelt directeur Eva Stael. Een eerste resultaat van die inventaris is al te zien via erfgoedbank Midwest. Maar als je benieuwd bent naar de verhalen achter de ramen, kan je ook terecht op de tentoonstelling ‘In Vitris’ van 24 tot en met 29 mei.  (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *