Oranjehuis helpt al 51 jaar jongeren met hobbelig parcours

Het Oranjehuis in Heule zet jaarlijks zo’n 450 jongeren met een hobbelig parcours terug op het juiste spoor. De jeugdhulporganisatie doet dat op verschillende manieren. Door de opvang in een leefgroep, de begeleiding en ondersteuning van jongeren en hun gezin in kwetsbare situaties of van jongeren die vastliepen in het onderwijs. Vrijdag kwam Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin op werkbezoek.

Social impact Bonds

Sinds 2020 pioniert de Kortrijkse organisatie met social impact bonds. Met privékapitaal wil men voorkomen dat jongeren die een jeugddelict pleegden, niet recidiveren. En hebben ze na een traject van 3 jaar werk en een onderkomen, dan wordt het geld terugbetaald door de staat. Het Oranjehuis werkt nauw samen met boerderij De Heerlijkheid in Heule. De boerderij groeide uit tot een buurtgericht centrum voor activiteiten en een kleinschalig biologisch landbouwproject. Jongeren en hun gezin worden via het Oranjehuis ingeschakeld en krijgen een centrale rol bij de uitbouw en organisatie van de boerderij.

Atoom 80

Oranjehuis heeft heel wat innovatieve initiatieven om jongeren terug op de sporen te zetten. Atoom 80 is zo’n  project voor jongeren in de jeugdhulp. “De oude Fatimakerk die we in erfpacht kregen, werd speciaal ingericht. Hier kunnen jongeren zichzelf en hun talenten ontdekken nadat ze vastliepen in het onderwijs. Ze krijgen de ruimte en de mogelijkheden om dat te doen. In veel gevallen resulteert dat in een nieuwe opleiding”, zegt Bourgeois. Een laatste project wil iets doen aan jongeren die dak- of thuisloos zijn. “Samen met de stad Kortrijk, het Sociaal Verhuurkantoor en een private partner bouwen we enkele Tiny Houses . En kwetsbare jongeren zullen hier begeleid zelfstandig gaan wonen”, aldus Bourgeois.

Oranjehuis: Elli en Sabine.

Hobbelig parcours

Ellie (22) over het Oranjehuis

Ellie (22) is één van die jongeren met een hobbelig parcours in haar jeugd. “Zo kwam ik 2 jaar geleden op straat terecht, kort na een breuk met de persoon waarmee ik was gaan samenwonen. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in de bijzondere jeugdzorg en wist niet van welk hout pijlen maken. Gelukkig kwal ik via het CAW in contact met Back on Track van het Oranjehuis. Onze eerste afspraken vonden effectief op straat plaats of bij vrienden waar ik soms verbleef. Een jaar lang kreeg ik begeleiding en hulp. Nu heb ik een sociale woning en volg ik een opleiding gehandicaptenzorg. Dankzij Back on Track ben ik terug op het goede pad.”

Inspiratie opdoen

Wouter Beke ging tijdens zijn bezoek in gesprek met jongeren en hun ouders in de Fatimakerk van het Oranjehuis. “Hopelijk kan hij hier inspiratie opdoen rond onze werking”, zegt Sabine Bourgeois.

Sabine Bourgeois, directeur Oranjehuis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *