Roeselare promoot kleine, interessante collecties via raamstickers met QR-codes

Roeselare is zo’n provinciestad met heel wat verborgen hoekjes en verhalen die de moeite waard zijn om te ontdekken. “Maar ook moeilijk te vinden of in te schatten als je de stad niet goed kent”, zegt schepen van Toerisme Matthijs Samyn. Daarom werden raamstickers met QR-codes ontwikkeld waar je meer te weten komt over de privécollecties in de stad. En dat zijn er heel wat. Roeselare telt verzamelingen of privé-collecties over politie-uniformen, koffiepotten, handtassen, filmprojectoren, het Circus Barnum en nog meer verborgen schatten. Een aantal kregen een eerste QR-code overhandigd.

Het probleem met de kleinere collecties is dat het publiek ze moeilijk kan inschatten. “Deze verzamelaars beschikken niet over de mogelijkheden of het personeel om hun verzameling op een regelmatige basis open te stellen voor het publiek. Maar ze zijn wel de moeite waard en de verzamelaars kunnen vol passie en trots over hun collectie vertellen. Nu krijgen de collecties al een plekje op de website van VisitRoeselaere en worden ze opgenomen in de jaarlijkse groepsbrochure. Deze raamsticker vormt een extra duwtje in de rug”, vertelt Matthijs Samyn.

Jeugd bereiken via QR-code
Michiel Remaut van het filmmuseum

De raamaffiches van de deelnemers krijgen een gelijke vormgeving onder de noemer Curieuze Collecties. “Wie wil toetreden en zijn of haar verzameling ook wat meer bekendheid wil geven op deze manier, is welkom”, zegt Samyn. De verzamelaars zijn alvast tevreden. “We krijgen bovendien een opleiding voor de o uitbouw van sociale mediakanalen rond onze collecties”, weet Michel Remaut van het Filmmuseum. Hij heeft zo’n 2000 projectoren staan waar zelfs interesse voor bestaat vanuit Amerika. “De jeugd moet je op een andere manier benaderen en warm maken voor je museum. Met de tools die we aangereikt krijgen door de dienst Toerisme, wordt dat een stuk eenvoudiger”, aldus Michel Remaut.

Geen stormloop verwacht
Lex Corijn van Barnum museum

De raamsticker komt tegen de muur of het raam van het gebouw waar de collecties zijn ondergebracht. “Als je de QR-code scant, krijg je alle informatie over het museum of de collectie op je smartphone via de website van Visit Roeselare . Ik verwacht niet meteen een stormloop, maar het zal zeker mensen aanspreken en andere mensen wakker schudden die ook zo’n verhalen te vertellen hebben”, zegt Lex Corijn van het Circus Barnum 1901 dat verhalen brengt over de circuswereld. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *