Carlo Daelman legt eed af als nieuwe algemeen directeur (AD) van Kortrijk

Gisteren legde Carlo Daelman (52) de eed af als nieuwe algemeen directeur (AD)van Kortrijk. Hij staat vanaf november aan het hoofd van de administratie van de stad en het OMCW. In Kortrijk kreeg Petra Verhenne, die sinds het voorjaar van 2022 optrad als waarnemend algemeen directeur, heel wat lof toe gezwaaid in de gemeenteraad. Zij depanneerde de stad na het vertrek van Nathalie Desmet begin 2022. Overigens is Carlo Daelman al de vierde hoogste ambtenaar van de stad in amper vier jaar tijd.  

De Kortrijkse fractieleiders en het schepencollege toonden zich tevreden over de ‘transfer’ van Carlo Daelman van Harelbeke naar Kortrijk. Ook al zag de Harelbekenaar er eerder gehavend uit bij zijn eedaflegging gisterenavond .“Een ongelukje met de fiets”, grijnslachte de nieuwe AD terwijl hij naar zijn rechterarm wees die in een draagbeugel hing. “Maar niet van die aard om in november niet aan de slag te kunnen in Kortrijk.”

Stoelendans

Het aangekondigde vertrek begin 2022 van Nathalie Desmet (46) naar de ‘privé’, zette een ware stoelendans in gang in de regio. Carlo Daelman verhuisde van Harelbeke naar Kortrijk, de AD van Deerlijk Hans Piepers start op 1 november starten als AD van Harelbeke en Deerlijk zit met de gebakken peren. “Niemand uit de eigen administratie is  kandidaat om Piepers op te volgen. Daarom schrijven we nu donderdag, tijdens een vervroegde gemeenteraad, een vacature uit. Ik hoop dat we zo snel mogelijk een nieuwe AD kunnen aanstellen”, zegt Claude Croes (CD&V), de burgemeester van Deerlijk. “Maar dat zal zeker nog een aantal maanden duren!”

Continuïteit

In tegenstelling tot Deerlijk haalt Kortrijk opgelucht adem door de komst van Carlo Daelman. Daelman heeft als  AD al ruim zijn sporen al ruim verdiend, maar hij kan ook nog jaren mee als hoogste ambtenaar in de Groeningestad. Belangrijk voor de continuïteit, zeker na een periode waar het kabinet van de algemeen directeur meer weg had van een duivenkot. Sinds 2018 is hij de vierde AD na Geert Hillaert, Nathalie Desmet en Petra Verhenne.

22 Algemeen directeurs gezocht

Overigens zijn er nogal wat Vlaamse gemeenten op zoek naar een AD. Op dit moment moeten 22 van de 300 gemeenten in Vlaanderen het stellen zonder AD. Niet dat een gemeentelijke administratie meteen een stuurloos schip wordt zonder hoogste ambtenaar. Een adjunct AD en indien het niet anders kan een waarnemend AD, houdt het schip in zo’n gevallen een zekere tijd drijvende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *