Deputatie geeft vergunning voor windturbine Barco.

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen gaf vorige maand een vergunning voor de Barco-windturbine in Kortrijk. Tot eind oktober kunnen nog bezwaren ingediend worden. “We zijn blij met deze vergunning. Maar we wachten  nog even af of iemand beroep aantekent”, zegt Filip Awouters van Vlaskracht, de coöperatieve die het project begeleid. “Eens de vergunning definitief, starten we met de bouw. Ergens in 2024 zou de windturbine dan operationeel moeten zijn.”

Elektronicabedrijf Barco wil een windturbine bouwen in het Benelux-bedrijvenpark. Het gaat om een turbine van 180 meter hoog die een plek krijgt op het parkeerterrein van Barco. De stad Kortrijk gaf eerder dit jaar een ‘mossel noch vis’ advies voor het project. De stad is voor duurzame energie en was ook positief over de locatie aangezien er geen nieuwe open ruimte wordt aangesneden. Anderzijds vond ze de impact op het milieu onvoldoende duidelijk. Meer bepaald de hinder voor omwonenden en bezoekers op het vlak van geluid, slagschaduw en veiligheid.

IJsworp en ijsval

In Brugge denken ze er duidelijk anders over. Maar toch dringt de deputatie aan om extra rekening te houden met de veiligheid van de gebruikers van de bedrijfsparking. Zo moet er voor de winterperiode een plan opgesteld worden om ijsval en ijsworp te voorkomen.

Ruimtelijke impact hoofdzakelijk voor Barco

De turbine heeft een vermogen van 4,5MW, energie die grotendeels zal gebruikt worden door Barco zelf. De ruimtelijke impact van de windturbine wordt grotendeels opgevangen door het bedrijf. De dichtste bewoning ligt op zo’n 250 meter van de windturbine. Het gaat om een drietal huizen met een blinde muur aan de kant van de turbine. De wijk Marionetten bevindt zich op 600 meter of verder.

Eerste windturbine na 13 jaar in Kortrijk?

Als de vergunning definitief wordt, is het een succes voor Vlaskracht. Maar vooral voor duurzame energie in Kortrijk. Want het is al van de vier Daltons op Evolis geleden dat er nog een windturbine werd opgetrokken op Kortrijkse grondgebied. Ondertussen zijn we dertien jaar verder. Toch jammer voor een stad als Kortrijk die in haar Green Deal stelde dat ze zou inzetten op duurzame energie. Dezelfde stad die in 2016 nog tot het uiterste ging om drie windturbines in Bellegem vergund te krijgen langs de E403. Dat project kwam echter nooit van de grond. En dan krijgen we nu de ‘dubbelzinnige houding’ in het Barco-dossier. (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *