In oktober kennen we de winnaar van de Architectuurprijs Kortrijk 2022. En iedereen mag hierover meebeslissen.

Een professionele jury onder leiding van toparchitect Bram Aerts bepaalt de winnaar van de Architectuurprijs 2022. Maar er is ook een publieksprijs. “En daar rekenen we op de gewone burger. De acht kandidaten kregen elk een paneel langs de Broelkaai. Via www.kortrijkarchitectuur.be kan je je keuze bepalen. Mooie architectuur moet mensen gelukkig maken en meer leven brengen in een stad”, zegt Dirk Van Heuven van Architectuur Kortrijk. “Die publieksprijs is daarom ook even belangrijk als de professionele prijs.”

Kortrijk telt sinds 2013 twee architectuurprijzen. Maar nu smelten Kortrijk Heritage en Gulden Pand samen in de Architectuurprijs. “Vroeger maakten we het onderscheid tussen gerenoveerd erfgoed en moderne gebouwen. Die kregen telkens een aparte prijs”, aldus Van Heuven. “Maar men combineert erfgoedelementen meer en meer met moderne architectuur. Architectuur Kortrijk, de Aviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk (ABEKO) en de stad zullen de prijs uitreiken.”

Eigenaars met durf

38 projecten passeerden een beoordelingscommissie die er 8 uitpikte. Zij maken kans op de Architectuurprijs 2022. Het gaat telkens om bestaande gebouwen, gerenoveerd of helemaal omgebouwd. “Privé-initiatieven met waardevolle erfgoedpanden of kwalitatieve renovatie- of nieuwbouwprojecten. Ze laten zien welke eigenaars de durf hebben om kwaliteit voorop te stellen en welke architecten hier een goed antwoord op formuleren”, zegt Van Heuven.

Op de Broelkaai kan je deelnemende panden op je gemak bekijken
Fietstocht

De 8 geselecteerde projecten kan je nog bekijken tot 20 oktober op de Broelkaai. Iedereen kan er zijn of haar mening vormen en stemmen voor de publieksprijs. Op 22 oktober tussen 14 en 18 uur is er een fietstocht gepland langs de 8 woningen. Een bezoekje in de woningen is dan mogelijk. Alle info is terug te vinden op de website van Architectuur Kortrijk.

1 reactie op “In oktober kennen we de winnaar van de Architectuurprijs Kortrijk 2022. En iedereen mag hierover meebeslissen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *