“Misschien pakken we het te diplomatisch aan”, lacht Thomas Ameye van KOERS
Na de overwinning van Remco Evenepoel in de Ronde van Spanje, kwam de rode trui van de Belgische kampioen op de bucketlist van het Museum van de Wielersport KOERS in Roeselare. “Maar door zijn winst in het wereldkampioenschap komt er een nog belangrijker item bij: de regenboogtrui”, zegt Thomas Ameye, directeur van KOERS. Het maakt de queeste niet eenvoudiger, want KOERS wil een trui met een verhaal. “Gedragen in de koers zelf, met bijvoorbeeld rugnummers op of sporen van zweet of zoutafzetting na een lastige bergrit. Voor de regenboogtrui wordt het wachten tot volgende week. Dan pas rijdt Remco Evenepoel zijn eerst wedstrijd in zijn WK-trui.”
Het zijn hoogdagen voor de Belgische wielersport met de prestaties van Remco Evenpoel (winnaar Vuelta, regenboogtrui), Lotte Kopecky (zilver op het WK) en een hele andere rist renners met eremetaal op het WK. Voor het Museum van de Wielersport KOERS, dat langzaam als de archivaris van onze nationale wielersport mag beschouwd worden, zet dit heel wat druk op de ketel. “We zouden dolgraag een rode leiderstrui uit de Vuelta én een regenboogtrui in onze collectie opnemen. Dat is alsnog niet gelukt. Hopelijk zijn we niet te diplomatisch door hem niet te stalken”, knipoogt directeur Thomas Ameye van Koers. “Maar we zijn het aan onszelf verplicht om die truien in onze collectie te krijgen. De bezoekers verwachten dit ook.”
Binche-Chimay-Binche
Thomas Ameye en zijn team zijn steeds op zoek naar waardevolle stukken. Uiteraard horen de kampioenstruien Remco Evenepoel daar ook bij. “Het is niet eenvoudig om Remco te pakken te krijgen. Hij is een renner die veel in het buitenland vertoefd en hij is ook niet direct een goede kennis. Bovendien ligt zijn woonplaats Schepdaal niet in de buurt”, zegt Ameye. “We maken het onszelf ook niet eenvoudig omdat we mikken op een trui die hij effectief droeg in de koers of tijdens een podiumceremonie. Vooral voor de regenboogtrui stelt dat problemen. Hij rijdt zijn eerste koers als wereldkampioen pas op 4 oktober tijdens de Memorial Frank Vandenbroucke of Binche-Chimay-Binche.”
Troeven
Wanneer de queeste naar de twee truien resultaat oplevert, blijft onzeker. KOERS heeft wel enkele troeven in handen. Het Roeselaarse museum groeide de laatste jaren uit tot dé referentie wat de geschiedenis van de Belgische wielersport betreft. Ze beschikken over een rijke, nog steeds groeiende museumcollectie, een zeer degelijk documentatiecentrum en met ‘Etappe’ een gewaardeerd wielermagazine over historische fietshelden. Vorige week nog beloofde meervoudig wereldkampioene Yvonne Reynders al haar medailles aan het museum te schenken. “Omdat ik weet dat ze hier op een gepaste manier worden bewaard en tentoongesteld aan het publiek”, zei Yvonne. Het museum onderhoudt ook goede relaties met privé-verzamelaars die hun collectie graag onderbrengen in KOERS.
Remcotime
Remco Evenepoel is ‘hot’ in België na de topprestaties van het voorbije wielerseizoen. Ook in KOERS is REMCOTIME aangebroken. “Als die bewuste truien in onze collectie belanden, dan staat de deur open voor een mini-gelegenheidsexpo rond Remco. Een fiets hebben we al, namelijk de tweewieler waarmee hij in 2021 onder meer de Ronde van Denemarken won. Half oktober wordt de levensgrote foto van voormalig wereldkampioen en ploegmaat Julian Alaphilippe in de inkomhal van het museum vervangen door Remco Evenepoel. Ook de zogenaamde Koppenmuur van KOERS komt in het vizier van de jonge kampioen. “Belgische wereldkampioenen krijgen er een plaatsje. We zijn in 2022 gestart met Freddy Maertens en met Yvonne Reynders, volgend jaar staat Benoni Beheyt al op de planning. Maar gezien de actualiteit, maakt Remco ook kans op een plekje naast die oude gloriën op onze Koppenmuur. Ook al ligt het grootste deel van zijn carrière nog voor hem. Uiteraard willen we er hem dan bij voor de onthulling van zijn muurschildering.”