Fietsersbond tevreden over beleid in Kortrijk. “Maar we voelen ons op heel wat plaatsen nog niet veilig!”

Kortrijk kreeg in 2020 de titel van Fietsstad van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) uitgereikt, maar kan nog niet op haar lauweren rusten. Uit een recente enquête van de Kortrijkse Fietsersbond blijkt heel wat voorbehoud rond de fietszone en fietsstraten zoals die nu bestaan. Veel fietsers klagen omdat ze zich niet op hun gemak voelen als ze door de fietsstraten rijden. Ergernis over de druk van het aanwezige autoverkeer in de fietsstraten, keerden veelvuldig terug in de enquête.

De grote invalswegen (Gentsesteenweg, de Brugsesteenweg en de Oudenaardsesteenweg) worden ook als problematisch ervaren. “De kruisingen met de R8, de staat van het fietspad op een groot deel van de Gentsesteenweg en de problematische situatie aan de cowboy Henk-rotonde moeten echt beter”, vindt Dries Gellynck, voorzitter van de Kortrijkse Fietsersbond. “Een fietsbrug of -tunnel tussen de Scheutistenlaan en de Beeklaan is de oplossing om het E17-complex aan cowboy Henk te vermijden.”

Zeer duur

De kritiek van de fietsersbond valt niet in dovemansoren bij Weydts. “Maar ik blijf realistisch. Een fietsbrug of -tunnel aan Cowboy Henk is een goed idee, maar wel zeer duur. Bovendien is het Vlaamse beleidsniveau daar aan zet, dus zo’n project zal niet voor direct zijn.”

Nieuw circulatieplan

In Kortrijk liggen er nog heel wat plannen en projecten op de tekentafel. Een fietsnetwerk met 16 verschillende routes door de stad is in volle ontwikkeling. Anderzijds blijven grote projecten zoals  de ontwikkeling van het Fiets- en Groennetwerk van Kortrijk Noord, voorlopig bij ambitieuze plannen. Een nieuw circulatieplan voor het centrum dat noodzakelijk is om de fietsveiligheid te garanderen, is nog niet voor meteen. “Maar dat nieuwe circulatieplan is volgens mij wel een voorwaarde om de verkeerssituatie echt aan te passen aan moderne mobiliteit”, vindt Weydts.

Doorsteek Euroshop
Doorsteken Astridpark en Euroshop

Goed nieuws zijn de doorsteken die binnenkort worden gerealiseerd, belangrijke realisaties  voor een vlotte doorstroming van het fietsverkeer in het noorden van de stad. Onder meer de doorsteek aan de Euroshop waar al jaren sprake van is. Het werk werd toegewezen aan een aannemer en kan binnen de kortste keren uitgevoerd worden. “Het fietsverkeer krijgt zo een veilige doorsteek van Kortrijk Weide langs de Euroshop naar het noorden van Kortrijk. Hierbij moeten ze niet langer via het drukke kruispunt van de Menenpoort rijden”, zegt Weydts. “Ook de plannen voor een doorsteek aan het Astridpark zijn klaar. De uitvoering van dat project zal eerder voor eind 2023 zijn.”

Doorsteek Astridpark

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *