De eerste sporen van het Augustinessenklooster op Buda in Kortrijk dateren van de 13 de eeuw. Het ‘Hospitale pauperum beate Marie in Cutraco’ stond vermeld in een schenkingsbrief van een stuk land in 1211. Meer dan 800 jaar later zijn de gebouwen van het klooster aan een dringende renovatie toe. “En dat was broodnodig als het vroegere Onze Lieve Vrouwehospitaal, ook gekend als het Augustinessenklooster, nog verder geschiedenis wil schrijven”, zegt Nick D’Haene, projectleider van de restauratiewerken.
Vorige jaar beloofde de Vlaamse Overheid een som van 1,6 miljoen euro. De stad en het OCMW van Kortrijk leggen daar nog eens 2 miljoen euro bovenop. In een eerste fase pakt de aannemer vooral de buitenschil aan van de gebouwen die palen aan de grote binnenkoer. “De daken zijn in zeer slechte staat en verdienen nieuwe natuursteenleien. De loden gootconstructies worden vervangen, de dakbebording moet aangepakt worden, de houtverbindingen hersteld of vervangen. En de zoldervloeren verdienen ook extra aandacht”, zegt Nick D’Haene. “We plannen ook duurzame ingrepen zoals het plaatsen van dakisolatie en extra isolatie van de ramen. Maar aan het uitzicht zal er niet veel veranderen, want het gaat om historisch erfgoed.”
8 jaar geduld
Het restauratiedossier was in 2014 al klaar maar pas in juli 2021 gaf de Vlaamse overheid haar fiat. “De wachtlijst voor historisch erfgoed is zeer lang. We hebben 8 jaar geduld moeten oefenen. Maar na het fiat van de Vlaamse overheid actualiseerden we het dossier om de gunning voor te bereiden. Monument Vandekerckhove zal de restauratie uitvoeren”, zegt schepen van onroerend erfgoed Philippe De Coene (Vooruit).
Kloostertuin
De restauratie van het Augustinessenklooster gebeurt gefaseerd en wel om een specifieke reden. “Ik heb de Augustinessen beloofd dat hun verblijf in het klooster nooit in het gedrang zal komen. De 6 overblijvende zusters kunnen hier dus rustig blijven wonen tot ze beslissen om andere oorden op te zoeken. De timing van de volgende fases hangt af van de toekomstplannen van de zusters.” De kloostertuin wordt wel al in haar oude glorie hersteld. “We zetten in op een ecologisch beheer en de kweek van onder meer ‘vergeten groenten’. De kloostertuin zal ook instaan voor de lokale voedselproductie voor het sociaal restaurant VORK en de sociale kruidenier”, zegt De Coene.
Restauratieprogramma
Naast het Augustinessenklooster staan nog 7 sites op het restauratieprogramma van de stad Kortrijk. De werken aan de oude brandweerkazerne ( 6,2 miljoen euro) worden begin 2023 afgerond. Verdere investeringen zijn vastgelegd voor de hoeve Coucx (1,1 miljoen euro), de Broelkaai 6 (880.000 euro), het van Ackershof (770.000 euro). Het Begijnhof (532.000 EURO), prieel Messeyne (166.000 euro) en het Baggaertshof (40.000 euro) komen ook aan de beurt. In totaal werd 13,288 miljoen euro vastgelegd, waarvan 4,480 miljoen euro met Vlaamse centen en een klein deel vanuit de provincie). De uitvoering van deze laatste 6 sites is voorzien voor de periode 2023-2025.