Licht tijdens gemeenteraad ging even uit, maar het is nog wat wachten op een echt Kortrijks energieplan

De stad Kortrijk werkt aan een plan om energie te besparen. “Op dit moment zijn we het plan nog aan het afwerken. Maar binnenkort komen we er mee naar buiten”, aldus schepen van economie en energie Wouter Allijns (Team Burgemeester-. Eén voorbeeldje gaf hij gisteren al prijs in de gemeenteraad. Op de gebouwen van het sportcomplex De Lange Munte komen er een pak  zonnepanelen bij. “Hierdoor produceren we 50% meer dan we er effectief zullen nodig hebben. De elektriciteit zullen we elders kunnen gebruiken.”

Het hield de oppositie niet tegen om voorstellen te spuien wat er allemaal zou moeten (kunnen) gebeuren. Mia Cattebeke van de CD&V had een lijstje klaarliggen van voorstellen. De temperatuur in stadsgebouwen omlaag brengen en mensen meer thuis laten werken. “Zo drukken we de energiekosten in de stadsgebouwen”, aldus Cattebeke. “Maar ook door isolatie bij te plaatsen en bewegingssensoren te installeren kan bespaard worden. Daarnaast kunnen we de straatverlichting aan banden leggen.” Energiedelen tussen de verschillende gebouwen is een andere mogelijkheid, volgens het raadslid.

Warmteplekken

David Wemel van GROEN benadrukte dat de urgentie zeer groot is. Hij pleit voor een energieloket waar de burgers met al hun vragen terecht kunnen. Onder meer zoeken naar een goedkopere leverancier of het energiegebruik aan banden te leggen. “Maar ik denk ook aan de creatie van warmteplekken waar burgers terecht kunnen. Ik denk aan studenten of jongeren die kunnen studeren in de OC’s. Daardoor besparen hun ouders op de energiefactuur.”

Werken in schemerduister

Raadslid Liesbeth Maddens (N-VA) wou directe actie en vroeg om de verlichting in de raadszaal uit te schakelen, wat prompt ook gebeurde. Zo’n 10 minuten lang werkte de gemeenteraad in het schemerduister, tot de voorzitter vroeg om de lichten terug aan te schakelen omdat ze moeite had om haar notities te lezen. Het was een kleine actie met een signaalfunctie, op de maatregelen met een grotere impact op het energieverbruik is het nog even wachten.

Tandje bijsteken

Schepen Wouter Allijns neemt alle voorstellen mee. “Ze liggen op tafel en we zijn alles aan het bekijken. Maar we zijn ons energieplan nog aan het afwerken.” Normaal komt Wouter Allijns in de loop van deze week naar buiten met zijn energieplan. Ook schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene is van plan om het Kortrijkse Energiefonds en de resultaten nog eens toelichten. Dat fonds werd vorig jaar al opgericht, ver voor de energiecrisis. “Maar we zullen nog een tandje bijsteken om het leed veroorzaakt door de hoge energieprijzen te counteren”, aldus De Coene.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *