Een geslaagd Europees kampioenschap. Hopelijk zit onze katapultsport nu in de lift!

Twee Europese titels, een bronzen medaille en twee keer net naast het podium. Voor de katapultclub Gamekeeper Pro-Team Roeselare (GPTR) was de organisatie van het EK in de Roeselaarse deelgemeente Rumbeke een waar succes. “We zijn een jonge club en tellen slechts 14 leden. Maar we hopen dat dit succes meer volk lokt naar onze sport”, zegt Kelly Degryse. Zij won brons bij de dames en is de moeder van Taylor(16)  en Gybsie (12), Europees kampioen bij respectievelijke de dames en bij de juniors.

GPTR, opgericht in 2018, is een jonge club. Zonder corona kon de club misschien nog veel betere resultaten voorleggen. De familie Plysier-Degryse uit Hooglede vormt de kern van GPTR. Vader Koen heeft zijn plaats bij de Belgische top, Dochter Taylor (16) kroonde zich het voorbije weekend tot Europees kampioene bij de dames en haalde in 2018 de wereldtitel bij de juniors. Haar jongere zus Gybsie haalde eergisteren bij de jeugd de Europese titel. Moeder Kelly Degryse veroverde brons bij de dames. En dat voor een gezin dat nog maar amper 5 jaar serieus bezig is met deze sport.

Patrick Jonckheere spilfiguur achter GPTR

Zonder Patrick Dejonckheere uit Heule zou er geen sprake zijn van de successen van de Roeselaarse club. Hij begon in 2007 als katapultschutter en werd al 3 keer tot Belgische kampioen gekroond. Hij vormt als secretaris en hoofdtrainer de spilfiguur van de club. “Ik mag best zeggen dat ik de familie Plysier onder mijn hoede heb genomen en ze de fijne kneepjes van het katapultschieten heb bijgebracht”, vertelt Dejonckheere.

Mooie resultaten voor onze club

Op het Europees kampioenschap in Rumbeke haalde hij een verdienstelijke 4de stek bij de mannen. “Net naast het podium. Niet slecht maar je hoopt natuurlijk altijd op meer!”, weet Dejonckheere. Voor de hoofdtrainer van de Roeselaarse club is de balans echter zeer positief. “Twee Europese kampioenen en een bronzen medaille, daar kan je mee naar buiten treden. Zondag met de landencompetitie haalden we ook de 4de stek na Spanje, Groot-Brittanië en Frankrijk. Toen speelden onze beste schutters ook mee. Een minpuntje, daar hadden we ook op meer gehoopt.”Zomerbreak

Zomerbreak

Tot half oktober houdt de katapultsport een zomerbreak, daarna wordt de Belgische competitie terug opgestart. Maar bij GPRT liggen ze niet stil. “Elke woensdag en zaterdag houden we onze open trainingen in de Piljoenstraat 66 in Roeselare. Iedereen is welkom om eens een kijkje te komen nemen of eens te proberen”, zegt Kelly Degryse. “Daarnaast zijn er ook een paar initiaties aan de kust. Op 10 augustus staan we met onze kooi in Wenduine op de Zeedijk in het kader van Sportzomer ’22 en op 16 augustus in Nieuwpoort. Een aanrader voor iedereen die interesse heeft!”

Hopelijk veel nieuwe leden
Luc Driesen

De voorzitter van de Vlaamse Katapultbond, Luc Driesen, hoopt dat het Europees Kampioenschap vruchten zal afwerpen. “We zijn een kleine bond, 5 clubs en een 80-tal actieve schutters die competitie spelen. En dan hebben we nog eens hetzelfde aantal schutters die eerder creatief bezig zijn”, vertelt Driesen. Het geslaagde kampioenschap met behoorlijk wat media-aandacht, stemt de voorzitter positief. Hopelijk zit het ledenaantal nu in de lift. “Onze sport is jong, in 1997 werd de Vlaamse Katapultbond opgestart. We hebben weinig of geen sponsors maar zo’n Europees tornooi zal waarschijnlijk wel wat losweken. Vergeet niet, dit is een mondiale sport, in China zijn er zelfs schutters die er hun beroep van gemaakt hebben. Wie wil kennismaken kan altijd terecht bij één van onze vijf clubs in Vlaanderen of op de website van onze bond.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *