Einde van vluchtelingencrisis nog niet in zicht

Het aantal Oekraïeners dat naar Zuid-West-Vlaanderen komt, kent een licht stijgende tendens. Roeselare telt op dit moment bijvoorbeeld 170 volwassen Oekraïeners en 35 kinderen die vluchtten uit hun land. In Kortrijk zijn er zo’n 340 in totaal. Volgens het Nederlands Instituut van Internationale relaties Clingendael is dat een evolutie die nog een tijdje zal aanhouden. “Lange termijn opvang in West-Europa dringt zich op”, vindt het instituut. En als dat zo is, zal de hogere overheid moeten bijspringen.

In Kortrijk en Roeselare houden ze rekening met die evolutie. Maar voorlopig is er nog geen overbelasting van de opvanginfrastructuur in de twee West-Vlaamse centrumsteden. “Een groot deel van de vluchtelingen verblijven bij particulieren. En het opvangcentrum dat we eerder dit jaar openden telt 108 plaatsen en is op dit moment nog maar voor de helft ingenomen”, zegt schepen van het OCMW Bart Wenes (CD&V).

Plafond bijna bereikt

Kortrijk telt 340 Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen. “Eigenlijk waren het er 400, maar 60 Oekraïeners zijn ondertussen vertrokken”, zegt schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene. “97 % van die 230 volwassenen en 110 kinderen worden duurzaam opgevangen in woningen van het OCMW, bij gastgezinnen of via private huur. Daarnaast hebben 25 mensen hebben een onderkomen gevonden in een vleugel van WZC De Ruysschaert in Marke.” Volgens De Coene kunnen nog zo’n 20 à 30 mensen extra opvangen worden. “Maar dan heeft de stad haar plafond bereikt. “Als er nog meer mensen bijkomen, dan rekenen we op hulp van de hogere overheid.”

7 miljoen mensen op de vlucht

Volgens het instituut zijn er zo’n 7 miljoen Oekraïeners die hun land zijn ontvlucht sinds het uitbreken van de oorlog. De migratiestroom starte op 24 februari, na de inval van Rusland in Oekraïne. Het fenomeen wordt op de voet gemonitord wordt door het instituut. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit de grootste opvang- en beschermingsopdracht in Europa.

Opvang zal niet tijdelijk blijven

De EU-landen hebben hun handen vol aan de eerste tijdelijke crisisopvang. Maar een aantal factoren wijzen er op dat de opvang niet tijdelijk zal blijven. Want volgens het instituut zal het aantal Oekraïense vluchtelingen waarschijnlijk nog toenemen. “De kans op een wapenstilstand of een snel einde van de strijd in Oekraïne neemt af. Vluchtelingen uit de Oekraïense buurlanden als Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië zullen door migreren richting West-Europa. Zeker zo lang het conflict blijft duren”, aldus het Clingendael-rapport. “En vooral vrouwen en kinderen zijn minder geneigd om terug te keren naarmate ze langer in het buitenland verblijven.” (BDW)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *