Kortrijk heeft een uitstekend toeristisch seizoen achter de rug!

Nog geen twee maanden na de opening van het museum rond de Guldensporenslag in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk, bezochten bijna 9000 mensen de multimediale beleving rond de slag uit 1302. Duizelingwekkende cijfers, die de voorbije decennia niet werden gehaald door een museum. Het doet terugdenken aan de glorieperiode van het Vlasmuseum van Bert Dewilde. Meer dan 20 jaar geleden, toen kijklustigen met bussen tegelijk naar het museum aan de Sabbelaan kwamen afgezakt. Overigens zit het bezoekerscijfer voor heel Kortrijk ook weer in de lift. “We halen nipt niet de cijfers van 2019, het laatste pre-coronajaar”, zegt schepen van economie en toerisme Wouter Allijns.

Guldensporenslag

Even ter vergelijking. In 2018 haalde Kortrijk 1302 met de collectie, de werking en evenementen zo’n 20.000 bezoekers per jaar. Texture, de opvolger van het Vlasmuseum, lag daar net onder. De promotie en marketing rond de nieuwe museale beleving rond de Guldensporenslag zijn nog niet echt gestart. “Maar na nog geen twee maanden zitten we al aan bijna 9000 bezoekers die een kijkje kwamen nemen. We zijn zeer tevreden over deze evolutie”, zegt schepen van Cultuur Awel Ronse (N-VA).” Het bewijs dat we op de goede weg zitten met de inhoud en de vorm van de museale opstelling: een  immersieve en multimediale beleving van de veldslag, geschiedenis die op een hedendaagse manier wordt gebracht. Een adembenemend klank- en lichtspel en uitgekiende animaties vertellen over het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Daarnaast scoort ook het deel over de identiteit van mensen en gemeenschappen . Vooral omdat deze kritisch en wetenschappelijk werd onderbouwd.”

Sint-Maartenskerktoren

Niet alleen de Onze Lieve-Vrouwekerk scoort goed dit jaar, ook de toeristische attractie in de Sint-Maartenskerktoren, waar bezoekers een prachtig panorama op de omgeving krijgen, is bijvoorbeeld een voltreffer. De bezoekersaantallen in Kortrijk zitten dus in de lift. Onder meer dankzij de toeristische en museale attracties die de laatste jaren in Kortrijk werden ontwikkeld. Volgende week maakt schepen van Economie Wouter Allijns meer cijfers bekend. (BDW)

2 reacties op “Kortrijk heeft een uitstekend toeristisch seizoen achter de rug!”

  1. Kan je eens toelichten hoe er geteld wordt in de kerk? Geen tickets, wegens gratis. In/uit via e-teller? Hoe worden bezoekers van eredienst gescheiden van bezoekers aan 1302?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *