JUTe toch: Exclusieve jutezakken tegen Kortrijkse kinderarmoede

Wie in dit druilerige weer nog een droog plekje zoek, kan terecht in de Sionstraat aan de K in Kortrijk. Daar kan je de exclusieve jutezakken van Viva Sara bekijken. Een uitgelezen groep van 35 kunstenaars zorgde voor een mooie verzameling eigenzinnig kunstwerkjes van. Tot 12 september kan je ze nog op je gemak bewonderen, daarna gaan ze definitief onder de hamer tijdens een kunstveiling. De opbrengst gaat naar kansarme kinderen.

Catherine Deprez maakt er samen met Bart en Peter van de Viva Sara een erezaak van om elk jaar opnieuw zo’n kunstveiling in mekaar te boksen. Het leverde in het verleden al verrassende resultaten op. Het ene jaar met een pollepel als drager, het andere jaar elpees. Met ‘JUTe toch’ viel de keuze dit jaar op de jutezakken. Niet toevallig, want in die zakken worden koffiebonen uit alle werelddelen naar Vichte verscheept om er als grondstof te dienen voor de Viva Sara-branderij.

Jutezakken die koffiebonen uit alle werelddelen naar Vichte brengen, worden nu gebruikt als canvas voor kunstenaars
Schrijnende kinderarmoede

“Maar bij een jutezak denk ik ook aan de vele Sinterklaasgeschenken in december. Een traditie waar veel kinderen in Kortrijk jammer genoeg niet van kunnen genieten. Kinderarmoede is schrijnend, zeker in een stad als Kortrijk. Nog meer dan andere jaren moeten we dat fenomeen aanpakken”, zegt Catherine Deprez. “We gaan met Viva Sara en de kunstenaars ook in 2022 opnieuw de strijd aan tegen Kortrijkse kinderarmoede.”

‘JUTe toch’ leverde soms kleine pareltjes op
Exclusieve kunstwerken

Catherine kreeg 35 kunstenaars zover om mee te doen aan de actie: Leo Copers, Klaus Verscheure, Wim Opbrouck, Daniëlle van Zadelhof en Kris Martin, om maar een paar van de vele enthousiaste artiesten op te noemen. Ze toverden de stugge jute zakken telkens om tot een exclusief kunstwerkje.  De bewerkte zakken worden nog tot en met 13 september (telkens van 14 tot 18u) tentoongesteld in een pand aan de ingang van K in Kortrijk in de Sionstraat. Op 15 september wordt alles geveild door curator Jan Leysen, advocaat én kunstkenner uit Kortrijk.

JUTe toch: nog tot 13 september te bekijken aan de ingang van Het Kortrijkse winkelcentrum K

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *