SmarTrap pakt rattenprobleem aan op ecologische manier…

Kortrijk/Kuurne- Na een droge periode stijgen het aantal rattenmeldingen. De stad Kortrijk gebruikt al een jaartje een ecologische manier om ratten op te ruimen, zonder het gebruik van gif. De Smartrap is een bak waarin een mengeling van water en alcohol in zit en waar ratten in worden gelokt met zaden. De alcohol verdooft de diertjes waardoor ze verdrinken. Het is een ‘ratvriendelijke’ rattenval, waar GAIA ook geen problemen mee zou hebben.

De Smartrap werd het voorbije jaar regelmatig ingezet met een positief resultaat, in zoverre dat de stad Kortrijk er nog een aantal zal bijkopen om te gebruiken. Kortrijk is niet de enige stad in Vlaanderen die dergelijke rattenval gebruikt. Het systeem werd eind 2020  ontwikkeld door Strygoo, een bedrijf uit Geel. Kuurne heeft er al een vijftal in gebruik en ook Roeselare denkt er over na om een aantal SmarTraps aan te kopen.

In Kortrijk zijn ze zo tevreden over het systeem dat er naast de 5 die nu al in gebruik zijn, er nog een aantal worden aangekocht. In de SmarTrap in de Kazernestraat in Kooigem werden sinds september al 18 ratten gevangen. Ze zijn niet goedkoop, zo’n 750 euro per stuk, maar de voordelen zijn zeer duidelijk. Er wordt zonder gif gewerkt en alles kan via een app mooi opgevolgd worden.

De Kortrijkse rattenvanger Dimitri geeft een woordje uitleg bij de SmarTrap. Kortrijk heeft 5 exemplaren van zo’n rattenval. Deze staat opgesteld in de Kazernestraat in Kooigem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *