Staande ovatie voor fietsers in Lendelede

De Fietsersbond, afdeling Lendelede, hield voor de tweede keer een applausactie in het centrum van de gemeente. Elke fiets die passeerde kreeg een staande ovatie wanneer ze vanmorgen het drukke kruispunt aan de kerk passeerden. “We hebben nog een lange weg af te leggen vooraleer we Lendelede een echt fietsveilige gemeente kunnen noemen”, klonk het bij de actievoerders.

Lendelede is één van de 150 locaties in Vlaanderen waar een applausteam van de Fietsersbond aan de slag was. “Er zijn heel wat redenen om die jaarlijkse actie op poten te zetten”, vertelt Roos Munk van de Vlaamse Fietsersbond. “We willen iedereen die kiest voor de fiets feliciteren omdat ze kiezen voor het slimste en gezondste vervoermiddel. Maar we willen hen ook bedanken omdat ze de wereld een stuk leefbaarder maken. Automobilisten en beleidsmakers schudden we wakker om het anders te doen. Een veilige fietsinfrastructuur werkt, want er is een publiek voor en het doet meer mensen naar de fiets grijpen.”

Mobiliteitsambtenaar

In Lendelede is er nog veel werk aan de winkel. Het centrum van het dorp is een fietszone. “Maar het blijft een plek waar je je kinderen tijdens de spitsuren niet doorheen wil sturen”, zegt Dries De Zaeytijd, voorzitter van de Fietsersbondafdeling van Lendelede. “Lendelede lijkt een sluikroute voor het autoverkeer wat het toch gevaarlijk druk maakt. Maar er lijkt toch wat te veranderen. We hebben een goed contact met het gemeentebestuur, er werd een nieuwe mobiliteitsambtenaar aangesteld waar we goed mee samenwerken.”

Alle fietsers die het centrum van Lendedele doorkruisten kregen vanmorgen een staande ovatie van de lokale Fietsersbond.
Beleid kan beter

Eén van de leden van de Fietsersbond uitte wel haar ongenoegen en ongerustheid over de situatie in Lendelede. “Voor jonge kinderen blijft het gevaarlijk. Ik reed ooit met de kinderen naar school toen een tractor mijn dochter rakelings voorbij reed. De schrik zat er bij ons in. ‘Mama, het scheelde maar een haartje of ik lag onder die tractor’, zei ze verbouwereerd. Ik ben in de pen gekropen om de situatie aan te klagen bij het gemeentebestuur, maar de brief bleef tot nu toe onbeantwoord. Dat kan echt beter!” (BDW)

De Lendeleedse afdeling van de Fietsersbond werd vorig jaar opgericht en hield vandaag haar tweede applausactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *